Na hlavný obsah

Vyššie poplatky na pohotovostiach by si niektorí rodičia nemohli dovoliť, problém môžu mať najmä samoživitelia

Podľa analytika je zvýšenie poplatkov nevyhnutné.

Vyššie poplatky na pohotovostiach by si niektorí rodičia nemohli dovoliť, problém môžu mať najmä samoživitelia
Ilustračná snímka dverí ambulantnej pohotovostnej služby pre deti. Foto: RTVS

Vyššie poplatky na pohotovostiach či urgentných príjmoch by si niektorí rodičia nemohli dovoliť. Mnohí zvažujú, či ísť na pohotovosť alebo počkať s dieťaťom do rána. Na možných vyšších príspevkoch sa dohodol poverený minister zdravotníctva s pediatrami.

Pediatri chcú zvýšením poplatkov na pohotovostiach z dvoch eur na päť a pri návšteve urgentného príjmu z desiatich na dvadsaťpäť eur, zamedziť ich zneužívaniu. Výrazne by to však zasiahlo do peňaženiek rodičov samoživiteľov.

„Pokiaľ je v rodine jeden príjem a často ani to výživné nechodí načas, tak naozaj sa stáva, že jednorodičovské rodiny nemajú rezervy. Často tam týchto 25 eur chýba,“ vysvetlila zakladateľka neziskovej organizácie Jeden rodič Eva Marková.

Vyššie poplatky by potrápili aj Máriu Jakvirtovú, ktorá sa sama stará o dcéru. Každý mesiac má presne vypočítané peniaze na jedlo či iné výdavky. „To dieťa musíte zobrať na ten urgent a kde teraz zoberiete tie peniaze? Naozaj je to dosť vysoká čiastka. Nechodievam často na urgent, chvalabohu. Ale keby sa stalo, musela by mi pomôcť rodina,“ povedala matka samoživiteľka.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Rodičia nie sú podľa Mateja Stušku lekári, aby vedeli vyhodnotiť, aký vážny je stav dieťaťa. Lepšie by sa vedeli rozhodnúť, či na pohotovosť alebo urgentný príjem ísť, ak by sa o tom mali s kým poradiť.

„To, že sa zavedú vyššie poplatky, ktoré pre časť obyvateľov neznamenajú žiadnu bariéru, pretože to nie je pre nich vôbec žiadny problém, kým pre časť obyvateľov takáto finančná bariéra vie byť zásadný problém. To si nemyslím, že je ten správny prístup,“ uviedol riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Zdravotníkov ubúda, pacientov je viac

Podľa zdravotníckeho analytika je zvýšenie poplatkov nevyhnutné. Realitou totiž je, že kým zdravotníkov ubúda, pacientov je stále viac. Naše urgenty majú v Európe najväčšiu vyťaženosť.

„Tá suma by mala dosahovať takú výšku, aby to skutočne donútilo tých návštevníkov sa zamyslieť nad tým, či naozaj potrebujú navštíviť urgent,“ povedal analytik INESS Martin Vlachynský.

Podľa dohody, ak sa ukáže, že dieťa ošetrenie skutočne potrebovalo, rodičia dostanú peniaze naspäť. Pomôcť by podľa zdravotníckeho analytika mohli telefonické linky, kde by sa ľudia vedeli aj uprostred noci s lekárom poradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika