Na hlavný obsah

Zasiahli sme ruskú výsadkovú loď, tvrdí ukrajinská tajná služba o útoku na Novorossijsk

Moskva tvrdí, že drony stihla zničiť.

Ukrajina v noci na piatok (4. 8.) pri špeciálnej operácii pri ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk zasiahla ruskú výsadkovú loď triedy 775 Olenegorskij Gorňak. Na Telegrame to uviedla ukrajinská tajná služba SBU.

O útoku dvoch ukrajinských námorných dronov na novorossijskú námornú základňu predtým informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách sa však nezmienilo.

„V dôsledku útoku má loď Olenegorskij Gorňak závažne narušený trup a v súčasnosti nemôže vykonávať svoje bojové misie,“ píše SBU. Vyjadrenie ruského ministerstva obrany, podľa ktorého sa ukrajinský útok podarilo odvrátiť, označila za falošné. 

Zábery výsadkovej lode, ktorá sa nakláňa na stranu a je zrejme ťahaná iným plavidlom, sa objavili na ruských aj ukrajinských kanáloch na Telegrame.

Zdroj agentúry Reuters, oboznámený s prevádzkou tohto juhoruského prístavu, uviedol, že veľkú loď ruského námorníctva museli odvliecť k brehu, pretože nebola schopná samostatnej plavby. Plavidlo nemenoval. Poškodenie spomínanej výsadkovej lode tak podľa Reuters nemožno nezávisle potvrdiť. Moskva alebo predstavitelia vlády v Kyjeve správu o zásahu lode nekomentovali.

Starosta Novorossijsku Andrej Kravčenko na telegrame uviedol, že plavidlo Olenegorskij Gorňak bolo jedným z dvoch, ktoré „bezprostredne reagovali“, aby odrazili ukrajinský útok.

V prístave Novorossijsk, ktorý je jedným z najväčších v Čiernom mori, počuli v piatok skoro ráno podľa médií aj miestnych obyvateľov streľbu a najmenej jednu explóziu. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že sa na miestnu námornú základňu pokúsili zaútočiť dva ukrajinské drony.

„Pri odrazení útoku sme bezpilotné člny vizuálne zamerali a zničili paľbou ruských lodí strážiacich vonkajší perimeter námornej základne,“ citovali vyjadrenia ministerstva ruské agentúry. Úrady ruskej Krasnodarskej oblasti následne uviedli, že si incident nevyžiadal žiadne obete ani škody.

Útoky dronmi

Ukrajina, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, bežne útoky na ruské územie nekomentuje. SBU však pripomenulo, že útok na Novorossijsk nie je prvou úspešnou operáciou tajných služieb za použitia námorných dronov.

Dielom tajnej služby podľa nej bol aj úder v krymskom prístave Sevastopol z vlaňajšieho októbra či nedávne poškodenie Krymského mosta spájajúceho ruskú pevninu s anektovaným polostrovom Krym.

Rusko tento týždeň zaútočilo na ukrajinský prístav Izmajil na Dunaji, kde podľa ukrajinských predstaviteľov zničilo tamojšie sklady obilia. Strety v Čiernom mori nabrali na intenzite po tom, čo Moskva v júli nepredĺžila takzvané obilné dohody. Tie umožňovali vývoz ukrajinských potravín cez Čierne more.

Na Krym podľa ruského ministerstva obrany v piatok ráno zaútočilo celkovo 13 dronov, z ktorých sa desať podarilo zostreliť a tri zneškodniť rušičkami signálu. Ministerstvo uviedlo, že ani pri týchto útokoch neutrpel nikto zranenia a drony nespôsobili žiadne škody. Tieto tvrdenia nemožno v čase aktívneho konfliktu nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet