Na hlavný obsah

Zmeny po nástupe Talibanu k moci pociťujú ľudia na vidieku a v mestách rôzne, povedal cestovateľ Martin Navrátil

V krajine sa udiali dve viditeľné zmeny.

Zmeny po nástupe Talibanu k moci pociťujú ľudia na vidieku a v mestách rôzne, povedal cestovateľ Martin Navrátil
Cestovateľ Martin Navrátil. Foto: RTVS

Uplynuli dva roky od chvíle, keď sa moci v Afganistane opäť ujalo radikálne islamské hnutie Taliban. V krajine sa s nástupom vlády Talibanu udiali dve väčšie a viditeľné zmeny, priblížil cestovateľ Martin Navrátil, ktorý Afganistan navštívil pred aj po nástupe Talibanu.

„Tá prvá je možno pozitívna, a to, že zmizol odboj Talibanu. Ľudia sa môžu pohybovať z mesta do mesta. Na pocit je to bezpečnejšie, pretože Taliban proti nikomu nebojuje,“ vysvetlil. Druhou, nie až tak pozitívnou zmenou, sú zákony z obdobia prvej vlády islamského hnutia, ktoré opäť vstúpili do platnosti. A to aj napriek prísľubu Talibanu, že ich opätovne nezavedie.

Patrí medzi ne napríklad povinnosť zahalenia žien, zákaz počúvania hudby či povinnosť mužov mať zarastenú bradu. „Ak muž nemá bradu, zatvoria ho do väzenia na 40 dní, aby dokázal, že mu brada nerastie. Ak je to tak, dajú mu záznam do občianskeho preukazu,“ vysvetlil Navrátil.

Zmeny však podľa cestovateľa rozdielne pociťujú ľudia v mestskom prostredí a na vidieku. „V mestách to veľmi vidieť. Je tam obrovský nedostatok základných vecí a slobôd, na ktoré si ľudia v Afganistane zvykli pred nástupom vlády Talibanu. Na dedine hovoria, že sa takmer nič nezmenilo a berú to len ako ďalšiu z epizód ich životov,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet