Na hlavný obsah

Ak potrebujete k práci dioptrické okuliare, zamestnávateľ by ich vám mal preplatiť

Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.

Ak potrebujete k práci dioptrické okuliare, zamestnávateľ by ich vám mal preplatiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnávatelia musia preplácať náklady na okuliare svojim zamestnancom, ak ich potrebujú v práci. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ po žalobe rumunského zamestnanca, ktorému sa prácou s počítačom zhoršil zrak.

Európsky súdny dvor rumunskému občanovi vyhovel.

„Keďže tento súdny dvor má jediný právomoc záväzne vykladať právo Európskej únie, tak toto rozhodnutie je záväzné, ako pre vnútroštátny rumunský súd, tak aj pre všetky ostatné súdy v EÚ, ktoré budú riešiť podobné alebo rovnaké prípady,“ vysvetlila hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludvíková.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„Súdny dvor v rámci tohto rozhodnutia presne povedal, že osobitné korekčné prostriedky sú dioptrické okuliare, ktoré konkrétne slúžia na nápravu a prevenciu zraku v prípade práce s obrazovkou,“ uviedla právnička Daniela Ježová.

Presné podmienky, o čo a ako žiadať, si každý štát určuje samostatne. Náš zákon ich neuvádza, a to aj napriek tomu, že táto smernica je súčasťou vládneho nariadenia z roku 2006.

Podmienky určuje zamestnávateľ

„Ak výsledky vyšetrení preukážu, že je nevyhnutné poskytnúť zamestnancovi špeciálne korekčné prostriedky na prácu so zobrazovacou jednotkou, je zamestnávateľ povinný ich poskytnúť,“ objasnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

„V prípade preplácania nákladov a zaobstaraním si samotného prostriedku zo strany zamestnanca, by malo byť v záujme zamestnávateľa upraviť si tento postup interným predpisom,“ vyplýva zo stanoviska ministerstva práce.

„Samozrejme, keď je také rozhodnutie, tak ho budeme musieť rešpektovať. Na druhej strane si nemyslím, že dosahy takéhoto rozhodnutia budú zásadné. Ale vieme ich vyhodnotiť možno po čase,“ myslí si prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.

Podmienky, za ktorých si zamestnanci môžu žiadať o preplatenie dioptrických okuliarov u nás teda určuje zamestnávateľ. Nejakú pomoc zamestnancom však poskytnúť musí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika