Na hlavný obsah

Americké tanky Abrams sú už na Ukrajine, oznámil prezident Zelenskyj

Koľko presne ich do krajiny dopravili, nie je známe.

Americké tanky Abrams sú už na Ukrajine, oznámil prezident Zelenskyj
Americký tank Abrams. Foto: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (25. 9.) potvrdil, že na Ukrajinu dorazili prvé americké tanky Abrams, informovala agentúra Reuters.

Americký prezident Joe Biden minulý týždeň po schôdzke so Zelenským v Bielom dome uviedol, že prvé tanky M1 Abrams na Ukrajinu dorazia už tento týždeň. Zámer dodať Ukrajine 31 tankov Abrams Biden oznámil v januári.

„Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už sú na Ukrajine,“ uviedol ukrajinský prezident na platforme Telegram. Dodal, že tanky sa teraz pripravujú na to, aby posilnili jednotky ukrajinskej armády.

Americký denník The New York Times (NYT) v pondelok s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov amerického ministerstva obrany uviedol, že sa tanky na Ukrajinu podarilo napokon dopraviť o niekoľko mesiacov skôr, ako bol pôvodný odhad.

Podľa týchto zdrojov tanky Abrams na Ukrajinu dopravili už v sobotu (23. 9.) a ide o prvú časť z 31 strojov, ktoré Bidenova administratíva Ukrajine sľúbila. Koľko tankov bolo doteraz na Ukrajinu privezených, zdroje NYT nespresnili.

Abramsy sa zaradia medzi ďalšie tanky v ukrajinskom arzenáli, ktoré by Kyjev mohol použiť na preniknutie na územie ovládané Ruskom vo východných a južných častiach Ukrajiny. 

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov ale varoval, že tanky Abrams potrebujú nasadzovať vo veľmi „špecifických operáciách“, aby nedošlo k ich zničeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet