Na hlavný obsah

Ani po 19 mesiacoch sa nepodarilo vyriešiť znečistenie rieky Slaná. Stále do nej vyteká kontaminovaná voda

V posledných dňoch obyvateľov opäť vystrašila.

Ani po 19 mesiacoch sa nepodarilo vyriešiť znečistenie rieky Slaná. Stále do nej vyteká kontaminovaná voda
Na snímke rieka Slaná. Foto: RTVS

Ani po 19 mesiacoch sa nepodarilo vyriešiť znečistenie rieky Slaná. Stále do nej vyteká kontaminovaná voda z bývalej bane v Nižnej Slanej. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že pripravuje riešenie a hľadajú sa peniaze.

Rieka Slaná v posledných dňoch opäť vystrašila obyvateľov. V niektoré dni je totiž znovu oranžová, ako to bolo vo februári minulého roka. Podľa odborníkov sa to mení podľa množstva zrážok a aj teraz do nej vyteká o 90 % menej kontaminovanej vody z bývalej bane v Nižnej Slanej. Život do nej sa ešte úplne nevrátil.

Znečisteniu rieky Slaná sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„Najhorších je určite prvých 10 kilometrov, približne po Rožňavu, po Brzotín. V tej lokalite pretrváva zafarbenie vody, živočíchy nachádzajúce sa pod kameňmi chýbajú,“ spresnil rybár a aktivista Tibor Varga.

Odborníci aj rybári pravidelne odoberajú vzorky, či robia prieskumy. Naposledy neďaleko Gombaseku.

„Podarilo sa nám odobrať tri kusy jalca hlavatého, určite je to málo, prechádzali sme dlhý úsek, krásne miesta, boli prakticky bez rýb,“ dodal Varga.

Výskyt ťažkých kovov

Aj štátni veterinári a potravinári odoberajú vzorky pravidelne. Sledujú ťažké kovy ako napríklad arzén vo svalovine rýb.

„Norma v svalovine rýb neexistuje, ale porovnávame to s ostatnými potravinami, na ktoré takáto norma existuje. Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne prekročenie limitov,“ vysvetlil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Rožňave Štefan Bilík.

Podľa ministerstva životného prostredia situáciu monitorujú aj geologóvia, vodohospodári a Rudné bane. Jedným z riešení bola čiastočná injektáž bane, o čom informoval envirorezort ešte na jar tohto roku. Odborníci zo Slovenskej akadémie vied prišli s ďalším návrhom.

„Táto technológia by riešila nie vodu v rieke Slaná, ale práve ešte výtok z banského ložiska ktoré do nej vyteká a práve ten je problém. Samotná technológia by mala niekoľko krokov a aktuálne máme pripravenú technológiu toho prvého kroku,“ uviedla vedecká pracovníčka, Ústav geotechniky SAV Košice, Zuzana Bártová.

Ministerstvo životného prostredia sa k návrhu Slovenskej akadémie vied nevyjadrilo. Komplexné riešenie znečistenia rieky Slaná chce pripraviť po dohode s dotknutými rezortmi.

„Finančný dopad opatrení aktuálne posudzuje Útvar hodnoty za peniaze,“ spresnil hovorca Ministerstva ŽP Tomáš Ferenčák.

„V 21.storočí je to obrovská hanba pre náš štát, že po 19 mesiacoch, nie sú schopní zastaviť to znečistenie,“ dodal Varga. Na rieke Slaná stále platí mimoriadna situácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny