Na hlavný obsah

Boje v Náhornom Karabachu utíchli. Arménski separatisti súhlasili s návrhom na prímerie

Karabašskí Arméni zložili zbrane.

Boje v Náhornom Karabachu utíchli. Arménski separatisti súhlasili s návrhom na prímerie
Zničená budova v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Boje v Arménmi obývanom, azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach utíchli v stredu po tom, čo arménski separatisti pristúpili na dohodu o prímerí, uviedol arménsky premiér Nikol Pašinjan. Informovala agentúra DPA.

Arménske médiá uviedli, že dohodu o prímerí medzi separatistami a Azerbajdžanom dosiahli v stredu. Ukončili tak necelé dva dni bojov v separatistickom regióne Náhorný Karabach. Azerbajdžanská vláda tam totiž v utorok spustila „protiteroristickú operáciu“, ktorej je cieľom bolo „obnoviť ústavný poriadok“.

„Dúfam, že vojenská eskalácia pokračovať nebude,“ dodal. Podľa Pašinjana je v súčasnosti najdôležitejšie zaistiť bezpečnosť Arménov žijúcich v tomto regióne vzhľadom na postup azerbajdžanskej armády. V tejto súvislosti vyzval príslušníkov ruského mierového kontingentu, ktorí sa v regióne nachádzajú, aby týmto obyvateľom zaistili bezpečnosť.

V aktuálnych správach arménskych médií sa spresňovalo, že dohodu oznámili úrady Náhorného Karabachu a začala platiť v stredu od 13.00 h miestneho času (11.00 h SELČ).

Dohodu dosiahli prostredníctvom vyjednávania s velením kontingentu ruských mierových síl v tomto separatistickom regióne. V dohode sú podľa médií aj podmienky, že z územia Náhorného Karabachu sa stiahnu arménske vojenské jednotky a ich výzbroj a že budú odzbrojené miestne ozbrojené sily.

Rusko je tradične považované za ochrancu Arménska, konštatuje DPA. Po poslednom vypuknutí bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom v roku 2020 Rusko prisľúbilo, že pomôže udržať prímerie. Moskva však potrebuje svojich vojakov predovšetkým na vlastnú vojnu proti Ukrajine, Arméni sa tak cítia opustení a vystavení azerbajdžanskej agresii.

Arméni prijali návrh Baku

Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia medzinárodne neuznanej Republiky Arcach, čo je arménsky názov tohto odštiepeneckého regiónu, so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach v Azerbajdžane, uviedla v stredu arménska tlačová agentúra Armenpress.

„Azerbajdžanská strana prišla s otázkou opätovného začlenenia regiónu. Diskutovať o tom budú zástupcovia miestnych arménskych obyvateľov a centrálnych úradov Azerbajdžanskej republiky, ale (pri začlenení) musia zaručiť práva a bezpečie Arménov v Náhornom Karabachu,“ oznámili separatistické úrady. Stretnutie sa bude konať 21. septembra v azerbajdžanskom meste Jevlach.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval aj redaktor Boris Novotňák:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet