Na hlavný obsah

Politický geograf: Po páde Náhorného Karabachu nečaká Arménov nič dobré. Mali by staviť na Západ

Vojna na Ukrajine znemožnila Rusku zasiahnuť v prospech Arménov.

Politický geograf: Po páde Náhorného Karabachu nečaká Arménov nič dobré. Mali by staviť na Západ
Konflikt v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan odštartoval vojenskú operáciu v Náhornom Karabachu. Tvrdil, že bude pokračovať, pokým sa Arméni nevzdajú, nezložia zbrane a chce aby rozpustili miestne orgány aj inštitúcie. Arménski separatisti medzitým v stredu (20. 9.) oznámili, že pristúpili na prímerie. Čo sa to vlastne v Náhornom Karabachu dialo a o čo išlo azerbajdžanským silám?

Zahraničnej redaktorke RTVS Soni Weissovej na tieto otázky odpovedal politický geograf z Ostravskej univerzity Vincenc Kopeček. Vypočujte si celý rozhovor:

„Baku sa zjavne rozhodlo získať Náhorný Karabach späť silou. Je to akési pokračovanie druhej karabašskej vojny, ktorú sme videli pred tromi rokmi,“ myslí si Vincenc Kopeček. Dlhodobá blokáda Náhorného Karabachu zo strany Azerbajdžanu má podľa neho prinútiť karabašských Arménov k rokovaniam a hlavne k tomu, aby súhlasili so začlenením do Azerbajdžanu. „To sa však nestalo,“ dodal Kopeček.

Arménsko sa obracia na Západ

Vojna na Ukrajine znemožnila Rusku v konflikte zasiahnuť v prospech Arménov. „V druhej karabašskej vojne spred troch rokov sme videli, že rola Ruska bola menšia, než by Arméni čakali,“ uviedol politický geograf s tým, že Arméni rezignovali na to, že Moskva im pomôže. Súčasná arménska vláda sa podľa neho obracia na Západ. „Začína sa viac spoliehať na Spojené štáty a Francúzsko,“ dodal.

Kopeček si myslí, že Azerbajdžan sa snaží v Náhornom Karabachu získať prevahu za použitia sily ešte pred tým, než Arméni upevnia svoje spojenecké väzby so Západom. „Po prípadnom páde Náhorného Karabachu arménsku populáciu zrejme nečaká nič dobré. Azerbajdžan je v súčasnosti jedna z najtvrdších diktatúr sveta, nechcete žiť pod jej nadvládou,“ uviedol.

Dávid proti Goliášovi

Vincenc Kopeček povedal, že azerbajdžanská armáda je veľmi silná a dobre vyzbrojená. Na druhej strane stojí Karabašská obranná armáda, ktorá má slabší arzenál a oveľa menší počet vojakov. „Nie je to však oficiálna arménska armáda,“ vysvetlil geograf. „Arméni do regiónu investovali príliš veľa. Karabach je pre nich srdcová záležitosť,“ vysvetlil.

„Arménsko nemá zrejme inú alternatívu, ako sa zmieriť s tým, že Náhorný Karabach bude v nejakej podobe súčasťou Azerbajdžanu. Jediná šanca je staviť na Západ, aby Azerbajdžan dotlačil k vytvoreniu výhodného modelu pre karabašských Arménov,“ myslí si Kopeček.

Ak súčasné vedenie Arménska padne, tak podľa Kopečka by sa alternatívna vláda chcela opäť orientovať na Rusko, ktoré však nemá čo ponúknuť. „Šanca, že Rusko bude v súčasnosti intervenovať v Náhornom Karabachu, je v podstate nulová,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet