Na hlavný obsah

Brazílsky exprezident Bolsonaro neuspel s odvolaním. V najbližších voľbách kandidovať nemôže

Dostal trest za šírenie falošných informácií o manipulácii volieb.

Brazílsky exprezident Bolsonaro neuspel s odvolaním. V najbližších voľbách kandidovať nemôže
Na snímke bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: SITA/AP Photo/Eraldo Peres

Brazílsky najvyšší volebný súd (TSE) potvrdil, že bývalý prezident Jair Bolsonaro má zakázané kandidovať v najbližších prezidentských voľbách. Sudcovia zamietli odvolanie, ktoré podali advokáti bývalej hlavy štátu, informovala v piatok (29. 9.) agentúra AFP.

Bolsonaro dostal trest za to, že šíril falošné informácie o možnej manipulácii volieb. Jeho právnici ešte môžu podať dovolanie na najvyšší federálny súd.

Súd vymeral Bolsonarovi trest kvôli schôdzi s veľvyslancami z júla minulého roka. Na nej Bolsonaro tvrdil, že elektronický systém volieb, ktorý Brazília používa, nie je spoľahlivý a že možno manipulovať výsledky.

Podľa sudcu spravodajcu Benedita Gonçalvesa Bolsonaro „šíril falošné informácie o neexistujúcich volebných podvodoch“. Ďalej tvrdil, že má „mandát ozbrojených síl, aby zabránil úspechu konšpirácie TSE proti jeho kandidatúre“. Tým sa podľa súdu bývalý prezident dopustil zneužitia svojej politickej moci.

Brazílsky najvyšší súd potvrdil Bolsonarovi osemročný zákaz kandidovať v najbližších voľbách. To znamená, že nebude môcť uchádzať sa o prezidentský úrad vo voľbách v roku 2026. Keďže trest začal v októbri minulého roka, tak by sa Bolsonaro mohol teoreticky zúčastniť na prezidentských voľbách v roku 2030, píše brazílsky server G1.

Bolsonaro teraz nemá žiadnu volenú funkciu. Podľa svojich predchádzajúcich vyjadrení radí svojej Liberálnej strane (PL) s politikou. Po prehre v druhom kole prezidentských volieb, v ktorom vyhral súčasný prezident Luiz Inácio Lula da Silva, víťazovi nezablahoželal a jeho priaznivci usporiadali protesty proti výsledku hlasovania. Tie vyvrcholili v útokoch na sídla prezidentskej kancelárie, parlamentu a najvyššieho súdu.

Bolsonaro čelí vyšetrovaniu zhruba v piatich kauzách, kde mu hrozia aj tresty odňatia slobody. V politike je tiež Bolsonarova manželka Michelle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet