Na hlavný obsah

Súd zakázal Bolsonarovi kandidovať vo voľbách až do roku 2030

Zneužil svoje právomoci, keď spochybňoval volebný systém.

Súd zakázal Bolsonarovi kandidovať vo voľbách až do roku 2030
Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa nebude o najvyšší úrad v krajine môcť uchádzať do roku 2030, keďže zneužil svoje právomoci, keď vlani pred zahraničnými diplomatmi spochybňoval dôveryhodnosť elektronického volebného systému. Rozhodol o tom v piatok (30. 6.) brazílsky najvyšší volebný súd.

V praxi to pre 68-ročného exprezidenta znamená dlhodobé prerušenie politickej kariéry s veľmi neistou vyhliadkou, že sa vráti k moci, píše agentúra AP. Bolsonaro rozhodnutie označil za bodnutie do chrbta, jeho právnici sa proti rozsudku odvolajú.

Bolsonaro minulý rok tesne prehral voľby, v ktorých obhajoval štvorročný prezidentský mandát. Porazila ho bývalá hlava štátu Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro nástupcovi nezagratuloval a niekoľko dní pred jeho inauguráciou odcestoval do USA, odkiaľ sa do vlasti vrátil až koncom marca.

Už vtedy sa špekulovalo, že sa pravicový politik odchodom pokúsil vyhnúť prípadnému stíhaniu. To mu hrozí napríklad aj za podnecovania k nepokojom, počas ktorých v januári odporcovia nového prezidenta vnikli do budov prezidentskej kancelárie, parlamentu a najvyššieho súdu.

Nepodložené tvrdenia

Sudcovia hlasovali za odsúdenie Bolsonara za zneužitie právomocí a médií, keď si vlani predvolal veľvyslanca, aby im predložil nepodložené tvrdenia o brazílskom elektronickom volebnom systéme. Bolsonaro akékoľvek pochybenie odmieta.

V prípade potvrdenia piatkového rozhodnutia nebude Bolsonaro môcť kandidovať v najbližších prezidentských voľbách v roku 2026, ale až v roku 2030. Taktiež nebude môcť kandidovať v komunálnych voľbách v rokoch 2024 a 2028.

Bolsonaro rozhodnutie súdu označil za bodnutie do chrbta a uviedol, že bude naďalej pracovať na presadzovaní pravicovej politiky v Brazílii. Ako kandidátku by podporil svoju manželku Michelle. Tá je síce politickým nováčikom, ale podľa agentúry Reuters by ako praktikujúca kresťanka mohla získať priazeň veriacich pravicových voličov.

Lulovi spojenci naopak rozhodnutie súdu privítali. „Z procesu vyplýva niekoľko dôležitých odkazov: Lož nie je legitímnym nástrojom výkonu verejnej funkcie a politika sa neriadi zákonom džungle,“ uviedol na Twitteri minister spravodlivosti Flávio Dino.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet