Na hlavný obsah

Bývalé vedenie Prešova spôsobilo škodu takmer 167-tisíc eur, keď prepustilo tri úradníčky

Hlavný kontrolór mesta preveril postup radnice spred troch rokov.

Bývalé vedenie Prešova spôsobilo škodu takmer 167-tisíc eur, keď prepustilo tri úradníčky
Ilustračná snímka tabule Mestského úradu v Prešove. Foto: RTVS

Bývalé vedenie mesta Prešov spôsobilo radnici škodu takmer 167-tisíc eur, keď prepustilo tri úradníčky. Konštatuje to hlavný kontrolór mesta, ktorý preveril postup radnice spred troch rokov. Vtedajšia primátorka úradníčky prepustila po tom, keď mesto nepodalo odpor proti platobnému rozkazu včas.

Mesto pred troma rokmi nechcelo zaplatiť za búranie dolných poschodí bytovky viac, než určil znalecký posudok. Firma sa obrátila na súd a radnica podala proti platobnému rozkazu odpor až po termíne. Vtedajšia primátorka potom prepustila tri pracovníčky.

„Tieto zamestnankyne, ktoré to mali priamo v pracovnej náplni a neurobili to, tak museli opustiť mestský úrad,“ vysvetlila bývalá primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Úradníčky mali potom úspech na súde a dve z nich sa už po výmene vedenia mesta na úrad vrátili. Tretia sa ešte súdi o to, koľko jej má mesto zaplatiť. Podľa jej právneho zástupcu sa cítila byť kauzou dotknutá. „Celý čas bola presvedčená o tom, že nijakým spôsobom nepochybila,“ dodal právnik Peter Troščák.

Najnovšie sa na postup radnice pozrel hlavný kontrolór Prešova Alexander Ernst. Konštatuje, že sa nedá hovoriť o škode, ktorú by spôsobili prepustené úradníčky, ale, naopak, o škode, ktorú spôsobili výpovede.

„Škoda vznikla tým, že mesto malo náklady na súdne konania, na súdne trovy a takisto na prijatie nových zamestnankýň. Namiesto tých vyhodených, ktoré boli teda vyhodené neoprávnene,“ povedal Ernst.

„Zo dňa na deň s nimi bol ukončený pracovný pomer, utrpelo ich ego, ich ľudská dôstojnosť, ich rodiny,“ dodala poslankyňa mestského zastupiteľstva v Prešove Svetlana Pavlovičová.

Škodu vyčíslili na takmer 167-tisíc eur

Škodu hlavný kontrolór vyčíslil na takmer 167-tisíc eur. Ak mesto prehrá aj spomínaný súd s treťou pracovníčkou, bude musieť zaplatiť ešte ďalších asi 50-tisíc. Hlavný kontrolór odporúča vedeniu mesta zvážiť vymáhanie spomínanej škody. „Zodpovedným je vždy štatutár, ktorý pracovno-právne veci rieši,“ vysvetlil hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

„Musíme sa tým zaoberať a budeme hľadať všetky spôsoby, ako túto škodu vymáhať,“ dodal primátor Prešova František Oľha.

Podľa právnika tento prípad ukazuje, že sa zamestnanci nemusia v obdobných situáciách vzdať. „Ak je zamestnanec presvedčený, že nijako nepochybil voči zamestnávateľovi, určite nech sa domáha cestou súdu svojich práv,“ uviedol právnik Troščák.

Oslovili sme aj bývalú primátorku. Odpísala nám, že sa k tejto veci nevyjadrí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny