Na hlavný obsah

Etnickí Arméni z Náhorného Karabachu začínajú rozhovory s Azerbajdžanom

Rokujú o začlenení regiónu do Azerbajdžanu.

Etnickí Arméni z Náhorného Karabachu začínajú rozhovory s Azerbajdžanom
Zástupcovia arménskej komunity Náhorného Karabachu prichádzajú na rokovania do azerbajdžanského mesta Jevlach Foto: TASR/AP

Delegácia zastupujúca etnických Arménov zo separatistického regiónu Náhorný Karabach pricestovala vo štvrtok (21. 9.) do azerbajdžanského mesta Jevlach na rozhovory o začlenení regiónu do Azerbajdžanu. Rozhovory sú súčasťou dohody o prímerí uzatvorenej v stredu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Štátne azerbajdžanské spravodajské médium Azertag zverejnilo zábery, ako vyjednávači prichádzajúci do Jevlachu. V stredu (20. 9.) arménske separatistické sily súhlasili, že zložia zbrane a rozpustia sa.

Azerbajdžan tento týždeň spustil vojenskú operáciu v Náhornom Karabachu. Sporný región má väčšinové arménske obyvateľstvo, ale nachádza sa v medzinárodne uznaných hraniciach Azerbajdžanu.

Vo štvrtok na rozhovory v Jevlachu smerovala kolóna čiernych vozidiel a po nej nasledovalo auto s ruskou vlajkou a tabuľkami s ruskými evidenčnými číslami.

Rusko vyslalo v roku 2020 do Náhorného Karabachu mierové sily, čo bola vtedy súčasť dohody o ukončení šesťtýždňovej vojny v tomto regióne. Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že kontingent ruských mierových síl bude mať úlohu sprostredkovateľa v terajších rozhovoroch.

Arménsko a Azerbajdžan sa o Náhorný Karabach dlhodobo sporia a o toto územie viedli dve vojny – v 90. rokoch 20. storočia a v roku 2020. Región je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale obývaný je prevažne Arménmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet