Na hlavný obsah

EXIT POLL: Vládu by malo problém zostaviť PS aj Smer-SD

Nemuseli by mať na to dostatočný počet parlamentných kresiel.

EXIT POLL: Vládu by malo problém zostaviť PS aj Smer-SD
Rozdelenie kresiel v NR SR podľa exit pollu agentúry MEDIAN SK pre RTVS. Foto: RTVS/MEDIAN SK

Exit poll agentúry MEDIAN SK pre RTVS ukázal, že by voľby vyhralo hnutie Progresívne Slovensko (PS). Zostavenie koalície, teda 76 parlamentných kresiel, by však preň bolo náročné. Podobne by na tom bola strana Smer-SD, ktorá by bola druhá.

PS by získalo 36 mandátov. Pri vzniku koalície so stranou SaS by však na parlamentnú väčšinu, teda 76 poslancov, chýbalo ešte 29 zákonodarcov. Ak by vytvorili koalíciu ešte s Hlasom-SD, ani to by nestačilo na parlamentnú väčšinu – chýbalo by 10 poslancov.

Ak by nastal scenár, kedy by vládu zostavoval Smer-SD (34 mandátov), spolupráca s Hlasom, ktorý by podľa exit pollu získal 20 kresiel, by na parlamentnú väčšinu nestačila. Nepomohla by ani povolebná spolupráca s SNS (10 kresiel). Takáto koalícia by mala 64 kresiel.

V prípade, že by sa k týmto stranám pridalo aj KDH (11 kresiel), stále by sa nedosiahla parlamentná väčšina. Takto by mala koalícia Smeru 75 mandátov, teda by tesne nedosiahla parlamentnú väčšinu.

Keďže spoluprácu s hnutím Republika (11 poslancov) okrem strany Smer vylúčil zvyšok politických subjektov, ani takáto koalícia by teda s veľkou pravdepodobnosťou nemohla preklopiť do reality.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko