Na hlavný obsah

Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

Na zastavenie bojov vyzývajú aj USA a Rusko

Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité ukončenie bojov v Náhornom Karabachu
Vojaci neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v stredu (20. 9.) na okamžité ukončenie bojov v oblasti Náhorného Karabachu, kde Azerbajdžan spustil vojenskú operáciu voči miestnym Arménom.

„Generálny tajomník čo najdôraznejšie apeluje na okamžité ukončenie bojov, na deeskaláciu situácie a dôslednejšie dodržiavanie prímeria z roku 2020 a princípov mezinárodného práva,“ povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP.

Aj americká a ruská diplomacia nezávisle od seba vyzvali na zastavenie bojov v Náhornom Karabachu. Napísala to v stredu agentúra Reuters. Francúzsko podľa agentúry AFP žiada, aby o situácii rokovala na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada OSN. Tá sa má zísť vo štvrtok (21. 9.) miestneho času.

Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia šéf americkej diplomacie Antony Blinken rokoval po telefonáte s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a vyzýval ho na zastavenie bojov. Podľa rovnakého zdroja Alijev uviedol, že je pripravený vojenskú operáciu zastaviť a začať prípravu rokovaní s predstaviteľmi Náhorného Karabachu. Blinken tiež hovoril s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorému povedal, že „Spojené štáty plne podporujú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Arménska“.

V utorok večer kancelária azerbajdžanského prezidenta vyzvala „nelegálne arménske ozbrojené sily“, aby sa vzdali, inak bude vojenská operácia pokračovať, až do dosiahnutia cieľa. Azerbajdžan tvrdí, že po zložení zbraní proarménskymi silami je ochotný začať rokovania s predstaviteľmi arménskeho obyvateľstva Náhorného Karabachu. Rokovania sa majú uskutočniť mimo spornej oblasti.

Výzva z Ruska

V stredu skoro ráno sa k situácii v Náhornom Karabachu vyjadrilo tiež ruské ministerstvo zahraničia. „Naliehame na strany konfliktu, aby okamžite zastavili krviprelievanie a prejavy nepriateľstva a aby zamedzili civilným stratám,“ uviedla diplomacia krajiny, ktorá vedie krvavú vojnu na Ukrajine. Moskva tiež vyzvala Baku a Jerevan, aby sa vrátili k plneniu dohody o prímerí, ktorú uzavreli v roku 2020 za ruského sprostredkovania.

„Žiadame mimoriadne zasadnutie (BR OSN) vzhľadom na závažnú zodpovednosť, ktorú na seba berie Azerbajdžan,“ uviedla francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová. Albánske predsedníctvo BR OSN podľa afp oznámilo, že zasadnutie sa v New Yorku uskutoční vo štvrtok popoludní miestneho času. Podľa Paríža sa Azerbajdžan dopustil „nelegálneho“ a „neospravedlniteľného“ útoku.

Pre svoj postoj bude Francúzsko hľadať medzi členmi Bezpečnostnej rady čo najširšiu podporu, je však otázne, ako budú hlasovať Čína a Rusko, ktoré patria k pätici stálych členov s právom veta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet