Na hlavný obsah

Policajný prezident prezradil viac o novom zásahu NAKA: Akcia Vírus sa týka desiatok miliónov eur

Vyšetrovatelia zadržali 17 osôb.

Policajný prezident prezradil viac o novom zásahu NAKA: Akcia Vírus sa týka desiatok miliónov eur
Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas tlačovej konferencie na tému nelegálna migrácia Foto: TASR

Akcia Vírus sa týka nákupu predražených obranných technológií vojenským spravodajstvom (VS) z rokov 2013 až 2020, oznámil na tlačovej konferencii prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Ministrami obrany v danom období boli Martin Glváč (Smer-SD) a Peter Gajdoš (SNS).

Škodu, ktorá mala byť spôsobená, vyčíslili na 74 miliónov eur. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasiahla v utorok (19. 9.) pre podozrenia z rozkrádania peňazí vo vojenskom spravodajstve. 

Vo večerných Správach RTVS sa téme venoval aj redaktor Timotej Pisch:

Vyšetrovatelia zadržali 17 osôb z toho 13 obvinených a štyri podozrivé osoby. NAKA medzi inými obvinila aj podnikateľa Michala Gučíka, exriaditeľa vojenských tajných Jána Balciara a aj exšéfa obranného spravodajstva Ľubomíra Skuhru.

Medzi zadržanými je napríklad aj  bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

Obvinenia vzniesli za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

Polícia podľa Hamrana vychádzala pri vyšetrovaní z operatívnych vlastných zistení i podozrení, ktoré v otázke efektívneho nakladania s verejnými zdrojmi v prostredí VS načrtol Najvyšší kontrolný úrad.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa uviedol, že schéma mala fungovať na dvoch úrovniach. Na prvej z nich mali osoby zo spravodajských zložiek ministerstva obrany obstarávať nešpecifikované plnenie v zahraničí. Na nákup mali využívať slovenskú firmu – sprostredkovateľa, tej zaplatili takmer dvojnásobok toho, čo mali zaplatiť zahraničným dodávateľom.

Druhá vrstva potom mala tieto „stratené“ finančné prostriedky legalizovať. Tie mali od prostredníka prejsť do rúk viacerých fyzických osôb, napríklad aj Michala Gučíka či Martina Kohúta.

Zaistili aj limitovanú edíciu whisky

Šéf polície upozornil, že pri policajných zásahoch bolo medzi zaistenými predmetmi niekoľko nehnuteľností, finančné hotovosti vo viacerých bankách v miliónových sumách, obchodné podiely, ale napríklad aj limitovaná edícia škótskej whisky v sume 26-tisíc eur.

Vyšetrovací spis má osem zväzkov a 2 700 strán, prílohy majú 11 zväzkov. „V prípade polícia vypočula 25 svedkov, analyzovali viac ako 100 účtov. Polícia sa takisto obrátila vo viacerých prípadoch na orgány v cudzine,“ dodal Hamran. Samotné uznesenie o vznesení obvinenia má vyše 80 strán.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa vysvetlil, že trestná činnosť sa diala prostredníctvom prostredníkov, špekulatívne vytvorených firiem. Nákupy sa pritom realizovali v utajenom režime.

„Je tu dané podozrenie z nehospodárneho a neefektívneho nakladania s verejnými prostriedkami, ktoré v konečnom dôsledku končia v súkromných rukách,“ priblížil. Časť takto nadobudnutých peňazí sa polícii podarilo zdokumentovať, použitie ďalších prostriedkov sa ďalej preveruje.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu policajného prezidenta Štefana Hamrana:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko