Na hlavný obsah

Iránsky jadrový program: Krajina spomalila produkciu uránu, podrobnejšiemu monitoringu svojich aktivít však bráni

Stále však brzdí monitorovanie.

Iránsky jadrový program: Krajina spomalila produkciu uránu, podrobnejšiemu monitoringu svojich aktivít však bráni
Na archívnej snímke z 6. februára 2023 vlajka Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) veje pred sídlom vo Viedni. Foto: TASR/AP

Irán spomalil produkciu uránu obohateného na úroveň potrebnej na výrobu jadrových zbraní, oznámila v pondelok (4. 9.) Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Dodala však, že Teherán jej naďalej bráni podrobnejšie monitorovať jeho jadrový program. Informovala o tom agentúra DPA.

Irán v poslednom kvartáli roka zvýšil iba o 13,9 kilogramu (na 121,6 kilogramu) zásoby uránu obohateného na úroveň 60 percent, uvádza sa v jednej z dvoch správ, ktorú šéf MAAE Rafael Grossi odovzdal členským štátom agentúry so sídlom vo Viedni.

Ide o polovicu menšiu mieru nárastu oproti údaju v predchádzajúcej štvrťročnej správe. Jadrové zbrane si vyžadujú urán obohatený na približne 90 percent.

Grossi sa v ďalšej správe sťažoval, že Teherán stále bráni agentúre v prístupe k záznamom z bezpečnostných kamier nainštalovaných v máji v iránskych jadrových zariadeniach. Inšpektorom MAAE tiež odmietol vydať víza.

Šéf MAAE uviedol, že nenastal „pokrok“ ani v objasnení nevyriešených otázok o jadrových aktivitách Iránu v minulosti. Teherán vždy zdôrazňoval, že má záujem iba o mierové jadrové technológie.

Irán sa v roku 2015 zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program, čo viedlo k rušeniu západných sankcií. Cieľom dohody bolo zabrániť výrobe jadrových zbraní v Iránskej islamskej republike.
Po tom, čo sa Spojené štáty v roku 2018 za vlády vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa jednostranne stiahli z dohody, Teherán zareagoval zvýšením obohacovania uránu a obmedzením inšpekcií MAAE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet