Na hlavný obsah

J. Kórea uvalila nové sankcie pre zbrojný obchod s KĽDR, na zozname sú aj dve slovenské firmy

Na sankčnom zozname je napríklad firma Versor s.r.o.

J. Kórea uvalila nové sankcie pre zbrojný obchod s KĽDR, na zozname sú aj dve slovenské firmy
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Južná Kórea uvalila nové sankcie na desať jednotlivcov a dve spoločnosti zapojené do ilegálneho obchodovania Severnej Kórey so zbraňami s ďalšími krajinami vrátane Ruska. Informovala agentúra Jonhap.

Na sankčnom zozname je napríklad firma Versor s.r.o. so sídlom na Slovensku, ktorá je podľa tlačovej správy amerického ministerstva financií z augusta prepojená na slovenského občana azerbajdžanského pôvodu Ašota Mkrtyčeva. Druhou slovenskou spoločnosťou na sankčnom zozname Južnej Kórey je Glocom, píše Jonhap.

Toto opatrenie Soulu nasledovalo po nedávnom stretnutí vodcu KĽDR Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyvolalo to aj obavy z ich vojenskej spolupráce.

Do zoznamu sankcií pridali aj severokórejského ministra obrany Kang Son-nama. Taktiež aj bývalého náčelníka generálneho štábu Severokórejskej ľudovej armády Pak Su-ila, informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Soule.

Kang sprevádzal severokórejského vodcu Kim Čong-una na návšteve v Rusku minulý týždeň, kde s Putinom pravdepodobne rokovali o dodávkach munície a spolupráci v oblasti vesmírnych technológií.

Ide už o 12. sankčné opatrenie Južnej Kórey proti KĽDR od vlaňajšieho mája. Od nástupu prezidenta Jun Sok-jola do úradu dodali na sankčný zoznam celkovo 64 jednotlivcov a 53 úradov či firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet