Na hlavný obsah

Kraj má problém, premávanie autobusov od konca októbra je otázne. Súťaž na dopravcu nastavili diskriminačne

Kraj už chyby napravil.

Kraj má problém, premávanie autobusov od konca októbra je otázne. Súťaž na dopravcu nastavili diskriminačne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Trenčiansky kraj má problém. Súťaž na nového autobusového dopravcu, za približne pol miliardy eur, nastavil diskriminačne. Prízvukuje to šéf Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Kraj už chyby napravil. Nepovedal však, ako tam bude prímestská autobusová doprava od 31. októbra fungovať.

Súťaž na nového dopravcu spustil kraj v marci. Hneď na to podal jeden z uchádzačov námietku. Tvrdil, že podmienky, aké kraj nastavil, nie je schopný splniť okrem súčasných dopravcov – SAD Trenčín a SAD Prievidza – nikto iný.

„Doba od podpísania zmluvy k realizácii zákazky je päť mesiacov, čo pri stovkách autobusov v technickom a administratívnom zabezpečení a hlavne pri podpísaní zmlúv s vodičmi je nereálne,“ uviedol výkonný riaditeľ Umbrella Mobility Slovensko Ľudovít Hucík.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie mu dal teraz za pravdu. „Vrátili sme tú súťaž kontrolovanému, čiže TSK, na úpravu protizákonného stavu, v podstate na úpravu lehôt, ktoré je pre uchádzačov potrebné predĺžiť,“ povedal predseda ÚVO Peter Kubovič.

Na otázku, či pripravoval kraj súťaž na mieru súčasným dopravcom nám odpovedal, že naša otázka je tendenčná, sugestívna a v rozpore s etickým kódexom novinára. Zároveň pripomenul pôvodné rozhodnutie úradu z mája.

„Ten skonštatoval, že zmluvné podmienky sú vopred jasne a jednoznačne zadefinované, sú nastavené pre všetkých potenciálnych záujemcov rovnako, preto nezvýhodňujú žiaden hospodársky subjekt,“ píše sa v stanovisku Trenčianskeho kraja.

Kraj už podmienky súťaže upravil

„Bráni sa rozhodnutím, ktoré už dnes neexistuje, lebo bolo zmenené rozhodnutím predsedu. To znamená prešlo to ako keby ešte vyššou kontrolou,“ upozornil právnik AGM Partners, právny zástupca uchádzača Miroslav Cák.

Kraj už podmienky upravil. Víťaz súťaže bude známy po 6. októbri, a po podpise zmluvy dostane 10 mesiacov na to, aby zabezpečil autobusy aj vodičov. Ako bude dovtedy doprava v kraji zabezpečená, sme sa nedozvedeli.

„Kraj bude postupovať v súlade so zákonnými možnosťami, ktoré mu právny poriadok poskytuje,“ uvádza sa v stanovisku kraja.

Právnik vysvetľuje, že veľa možností na výber nemá. „Budú musieť predĺžiť terajšie zmluvy o 10-12 mesiacov. Budú to musieť urobiť cez priame rokovacie konanie, za ktoré pravdepodobne dostanú pokutu v miliónoch eur, tak ako to dostal Žilinský samosprávny kraj,“ hovorí Cák.

Ten zaplatil za takýto postup tri a pol milióna eur. Dopravu v Žiline mal vtedy pod palcom podnikateľ George Trabelssie, ktorý vlastní aj SAD v Trenčíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny