Na hlavný obsah

Lekárom z Bratislavy sa podarila jedinečná operácia, mladému pacientovi pomohli opäť žiť naplno

Tím špecialistov mladíka operoval takmer šesť hodín.

Lekárom z Bratislavy sa podarila jedinečná operácia, mladému pacientovi pomohli opäť žiť naplno
Mladý pacient, ktorý podstúpil unikátnu operáciu. Foto: RTVS

Lekárom z Univerzitnej nemocnice Bratislava sa podaril jedinečný operačný zákrok. Časť sánky nahradili kosťou z dolnej končatiny, do ktorej vložili aj zubné implantáty. Mladému pacientovi tak pomohli opäť žiť naplno.

Gergejovi Zvončárovi lekári diagnostikovali nádor v sánke, keď mal 17 rokov. Nič ho nebolelo, len na ďasne sa mu objavila malá vypuklina. „Pani doktorka najprv došla, že niečo je tam zle, lebo zub nerastie a poslal ma na röntgen. Tam sa to vlastne zistilo,“ priblížil pacient Gergej Zvončár.

„Jednalo sa o nádor vychádzajúci zo zubotvorného tkaniva. V tomto prípade išlo o nezhubný nádor, ktorý ale rastie lokálne veľmi agresívne,“ vysvetlil prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ladislav Czakó.

„Museli sme počkať, kým dovŕši 18 a potom nás prijali tu na oddelenie. A najprv sa len odstránil nádor a zuby,“ vysvetlila Gergejova mama Patrícia Zvončár.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Choroba sa vrátila a čakala ho druhá operácia. Tím špecialistov ho operoval takmer šesť hodín. Odstránili nádor zo sánky, ktorú potom zrekonštruovali pomocou 3D technológie. Časť sánky nahradili kosťou z dolnej končatiny, do ktorej predtým vložili zubné implantáty.

„Tie zubné implantáty sú priamo zavedené do nohy pacienta. Po zavedení zubných implantátov do nohy vieme presne posúdiť ešte výživu tej kosti. A keď je všetko v poriadku, tak to prenášame na presne stanovené miesto podľa 3D plánovania,“ dodal prednosta Czakó.

„Chcem sa poďakovať celému pracovisku a celému tímu, že pracujú a vzdelávajú sa, čo je výsledkom potom zdravotný stav vyliečeného pacienta tými najmodernejšími špičkovými metódami,“ povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Operácia zachraňuje životy

Gergejovi Zvončárovi operáciu, ktorá stala vyše 22-tisíc eur takmer celú preplatila poisťovňa. Operácia môže pacientom s takýmto nádorom zachrániť život. „Hanbil sa za to. On to bral nie ako chorobu, ale nejakú hanbu, že ja tam niečo mám. A teraz mám jazvy a nemám zuby. Sme v takom štádiu, že už má zuby, už sa cíti lepšie. Už aj chodí von viacej. No a našiel si konečne kamarátku,“ povedala pacientova mama.

Gergej s nádorom bojoval päť rokov. Dúfa, že kontrolné snímky potvrdia, že operácia jeho problém vyriešila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny