Na hlavný obsah

Migrantov presunuli z centra Nových Zámkov preč, teraz sa na nich sťažujú hasiči: Na nové miesto sa pozrel štáb RTVS

Humanitárna kríza zatiaľ nehrozí.

Migrantov presunuli z centra Nových Zámkov preč, teraz sa na nich sťažujú hasiči: Na nové miesto sa pozrel štáb RTVS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nelegálnych migrantov v Nových Zámkoch už presunuli mimo centra. U hasičov totiž začalo fungovať vysunuté pracovisko cudzineckej polície. Hneď v prvý deň tam zaregistrovali vyše 200 ľudí. Humanitárna kríza zatiaľ nehrozí.

Na parkovisku okresného riaditeľstva hasičov pribudol za mrežami stan aj toalety. Na registráciu tam čakalo vyše 200 nelegálnych migrantov, ktorých z noci do pondelkového (4. 9.) rána zadržali pri Chľabe, Štúrove aj Komárne.

„Išli sme zo Sýrie, cez Turecko, Bulharsko, Srbsko a potom pešo cez Maďarsko,“ priblížil jeden z nich.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Dvadsaťštyri hodín tento priestor strážia mestskí aj štátni policajti. Nosia ľuďom vodu a už riešili aj hádku medzi skupinami mužov. Komunikovať s policajtmi pomáha migrantom tlmočník, ktorý im objednal aj jedlo. Zaplatili si ho sami. Štáb RTVS bol pri tom, keď priviezli vyše 50 krabíc pizze.

„Dnes sme ešte nič nejedli. Máme problém, lebo nás tu držia,“ sťažoval sa jeden z utečencov. Migranti tam zostávajú približne 5-6 hodín, kým ich policajti v troch kontajneroch zaregistrujú, zoberú im odtlačky a preveria ich. Potom ich s papierom pustia a migranti odchádzajú ďalej.

„Dnes v noci pôjdeme do Nemecka. Pošleme kamarátovi fotku, príde autom a zoberie nás tam,“ hovorí jeden z migrantov.

„Nezriaďujeme žiadne stanové mestečko. Podstatné je to, aby sme im vytvorili také podmienky v procese registrácie, aby sme naplnili ľudské práva a ich podmienky čo najviac upravili. Po vydaní dokladu sa stávajú voľnými občanmi,“ vysvetlil prednosta Okresného úradu Nové Zámky Ladislav Hamran.

Obavy hasičov

Políciu s migrantmi síce presunuli zo sídliska na kraj mesta, no sťažnosti nezmizli. Namiesto obyvateľov sa teraz ozývajú hasiči, ktorí majú stovky migrantov oproti dverám.

„Hasiči sú extrémne nahnevaní. Bude tu špina, je ohrozená aj naša bezpečnosť aj náš majetok. Zvažuje sa, že budeme spisovať voči tomu petíciu,“ vyhlásil jeden z nich.

„Obavy u hasičov vznikajú aj zo šíriacich sa chorôb a z hygienických návykov u migrantov,“ dodal ďalší.

Krízový štáb, na ktorom boli aj zložky rezortu vnútra, trvá na tom, že toto bolo jediné riešenie, ktoré sa dalo realizovať do začiatku školského roka. Podmienkou bolo, aby miesto pre migrantov ohradili tak, aby nebránili hasičom vo výjazdoch. V Nových Zámkoch zatiaľ mimoriadnu situáciu nevyhlásia.

„Dnes sme to spustili prvý deň, ako sa to vykryštalizuje aj smerom k mestu, smerom na migračný tlak do mesta, takže pevne verím, že to ustojíme,“ zdôraznil Hamran.

Keďže migranti tu zostávajú krátko a takmer všetko si kupujú sami, tak mesto situáciu nateraz zvláda aj bez pomoci dobrovoľníkov. Slovenský červený kríž potvrdil, že ak ich o pomoc požiadajú, budú pripravení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny