Na hlavný obsah

Téma migrantov sa pred voľbami zneužíva, tvrdí policajný prezident. Politici hovoria o zapojení armády a mimoriadnej schôdzi

Premiér navrhuje hľadať európske riešenia migrácie.

Téma migrantov sa pred voľbami zneužíva, tvrdí policajný prezident. Politici hovoria o zapojení armády a mimoriadnej schôdzi
Policajný prezident skonštatovala, že sa téma ilegálnej migrácie zneužíva v predvolebnej kampani. Foto: TASR/Jakub Kotian, Miroslav Košírer

Téma nelegálnej migrácie sa hrubo zneužíva v rámci predvolebnej kampane, skonštatoval na tlačovej konferencii prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Dodal, že vedeli, že to príde, no nevedeli kedy a od ktorej politickej strany. Otázky v súvislosti s migrantmi na Slovensku už podľa policajného prezidenta boli zodpovedané.

Podotkol, že minulý týždeň sa podpísal dodatok k dohode o spolupráci medzi slovenskou a maďarskou políciou. Donedávna slovenská polícia mohla pôsobiť len v slovensko-maďarskom pohraničí, a teda nevedela pomáhať v boji proti nelegálnej migrácii na celom maďarskom území, napríklad s eskortovaním migrantov na srbsko-maďarské hranice.

„Dávam do pozornosti, že maďarská strana nám opakovane oznámila, že v prípade zavedenia kontrol na štátnych hraniciach od nás nebude preberať tých nelegálnych migrantov podľa readmisnej dohody, to znamená, všetci zostanú u nás. Je to politické rozhodnutie, kde my, ako polícia nemáme manévrovací priestor,“ vraví Hamran.

Dodal, že maďarská strana v rámci spoločných rokovaní vyhlásila, že readmisie sú neúčinné, a následne doplnil, že i podľa neho sú neúčinné. Hamran tiež uviedol, že je potrebné pomáhať Maďarsku, keďže mu chýbajú kapacity na prevoz nelegálnych migrantov zadržaných na maďarskom území, do Srbska. „A pre nás je to momentálne záchranné koleso. Nezadržať ich na území Slovenskej republiky, ale ešte v prihraničnom území,“ vysvetlil Hamran.

Policajný prezident tiež dodal, že na to nemáme kapacity ani materiálno-technické podmienky. Zdôraznil, že polícii chýba personálny substrát a je nemožné, aby sme hermeticky uzavreli hranicu s Maďarskom.

Za podstatnú považuje širšiu dohodu

Za podstatné ale považuje, že bola podpísaná dohoda, čo slovenskej polícii umožňuje pomáhať aj na rumunsko-maďarských, srbsko-maďarských či maďarsko-ukrajinských hraniciach. Dodal, že od politických predstaviteľov zaznelo, že Maďarsko by malo intenzívnejšie chrániť svoju hranicu.

„Akože, pardon, srbsko-maďarská štátna hranica je intenzívnejšie chránená ako slovensko-ukrajinská štátna hranica,“ zdôraznil Hamran. Policajný prezident tiež uviedol, že 97 percent migrantov sa hlási k sýrskej národnosti, čo preverujú v rámci konaní o administratívnom vyhostení. Tieto čísla majú podľa Hamrana potvrdené.

Doplnil, že vyhosťovať Sýrčanov ani Afgáncov nemôžeme, jestvuje tu administratívna prekážka. Zdôraznil tiež, že Slovensko je len tranzitnou krajinou. Očakáva tiež, že s príchodom chladnejšieho počasia sa migračný tok zníži.

Manévrovací priestor vymedzuje parlament

Policajný prezident zdôraznil, že manévrovací priestor polícii vymedzuje parlament. Zdôraznil, že v minulosti došlo k zmene zákona o pobyte cudzincov. „To potvrdenie, ktoré je dnes kritizované, vydáva slovenská polícia na základe novely o pobyte cudzincov, ktorú predložil do parlamentu konkrétne Robert Fico a pán Kaliňák,“ vysvetľuje Hamran a dopĺňa, že daný návrh prešiel, dostal sa do zákona a daná norma je účinná.

Potvrdenie o zotrvaní v SR sa vydáva na konci administratívneho konania o vyhostení. „Podotýkam, na celej trase sme jediní, ktorí takéto potvrdenie vydávajú. Samozrejme, že na to zrejme nelegálna migrácia reagovala, najmä prevádzači, ktorí sú znalí tejto problematiky. A to ustanovenie, ktoré do zákona dostali títo dvaja politici, nám dnes robí šarapatu a hromadia sa nám nelegálni migranti, ktorí čakajú na toto potvrdenie,“ uviedol.

Polícia podľa Hamrana navrhovala, aby sa dané ustanovenie zákona znovelizovalo. Polícia podľa neho len podstupuje podľa zákona, a preto potvrdenia musí vydávať. Dané opatrenie podľa neho treba zo zákona odstrániť.

Premiér: Treba hľadať európske riešenia migrácie

Treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie. Slovenská vláda však urobí všetko pre to, aby ľudia ani veľmi necítili tento problém, aby sa tok migrantov stiahol mimo územia miest a obcí, aby sa nasadili ďalšie kapacity a aby sa poskytla migrantom pomoc humánnym spôsobom. V reakcii na výzvu politických strán na zintenzívnenie riešenia rastúcej nelegálnej migrácie v južných okresoch Slovenska to v pondelok (4. 9.) v Komárne vyhlásil predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Premiér, ktorý do Komárna pricestoval na slávnostné otvorenie školského roka maďarského Gymnázia Hansa Selyeho, novinárom vyjadril ľútosť nad tým, že „na nešťastí iných je postavená štvavá kampaň“.

 Slovensko celé leto zaznamenávalo relatívne veľký pohyb druhotnej migrácie, pripomenul Ódor a ubezpečil občanov, že nejde o migrantov, ktorých finálnou destináciou je Slovensko.

„Keď sa pozrieme, čo sa deje napríklad v Rakúsku alebo v Nemecku, kde tie žiadosti sú v státisícoch, tak nás tá hlavná migrácia stále len obchádza,“ dodal s poznámkou, že v lete počet migrantov stúpol a SR začína mať kapacitné starosti.

„Minulý týždeň sme sa rozhodli, že stiahneme úrady, ktoré zaznamenávajú pohyb týchto migrantov, z miest, kde ľudia žijú, radšej na perifériu, aby sme to tam vybavili, teraz sa snažíme dať tam viac občianskej vybavenosti a hľadáme možnosti, ako preveliť z iných častí Slovenska ďalších policajtov na hranice. Samozrejme, štát má aj iné kapacity, ktoré ak budú potrebné, nie je problém ich nasadiť,“ priblížil.

Situácia je podľa Ódora zatiaľ pod kontrolou

Doteraz podľa jeho slov nebol zaznamenaný žiadny incident s migrantmi. „Samozrejme, samotná prítomnosť migrantov vzbudzuje obavy, preto to neberieme na ľahkú váhu a hľadáme riešenia, ako posunúť ďalšie sily a v spolupráci s obcami a mestami aj ďalšie služby ponúknuť migrantom. Zatiaľ situácia je pod kontrolou, pochopiteľne, vzhľadom na veľký počet však narážame na problémy, ale štát má dostatočné kapacity, ktoré v prípade potreby použije,“ dodal premiér.

Pripomenul, že predchádzajúca vláda schválila úpravu zákona, v rámci ktorej treba registrovať každého migranta.

„Vláda v rámci balíčka riešenia sa zaoberá aj zmenou tejto legislatívy, aby táto povinnosť bola iba možnosťou registrácie, aby sme zbytočne nelákali migrantov cez túto trasu. Hľadáme riešenia, netreba však ‚robiť paniku‘. Nejde o nejaké trvalé migračné tábory, ide nám o to, aby sme zabezpečili čo najplynulejší prechod migrantov cez slovenské územie, keďže momentálne nie je možné z hľadiska európskej legislatívy týchto migrantov blokovať,“ spresnil predseda vlády.

SaS je proti nelegálnej migrácii

Strana SaS je proti nelegálnej migrácii. Štát si musí vedieť ochrániť svoje hranice. Ak to polícia nezvláda, mala by jej prísť na pomoc armáda. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS Richard Sulík.

„Migranti budú na hraniciach a väčšina z nich bude chcieť tranzitovať cez Slovensko ďalej, do západnej Európy. To však neznamená, že by mali byť pustení cez maďarsko-slovenskú hranicu,“ podotkol tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba.

Nasadenie Ozbrojených síl SR podľa tímlídra pre bezpečnosť Juraja Krúpu sa v tejto situácii víta. Poukázal, že cudzinecká polícia je poddimenzovaná. Od roku 2015, odkedy prebieha migračná kríza, sa do nej nijako neinvestovalo.

„Žiadnemu vedeniu ministerstva vnútra sa nepodarilo túto situáciu vyriešiť a permanentne narážame na tie isté problémy. Preto sme občas nútení sa obrátiť aj na iné silové zložky,“ poznamenal Krúpa.

Mimoriadnu schôdzu podľa Sulíka netreba otvárať

Vysvetlil, že od armády by sa neočakávala odborná a kvalifikovaná činnosť, ale asistencia pri niektorých úkonoch. Polícia by tak mohla byť aktívnejšia v iných oblastiach pri zvládaní. Droba nepovažuje aktuálnu situáciu s nelegálnou migráciou na maďarsko-slovenských hraniciach za náhodu.

„Myslíme si, že je to ďalší z radu perfídnych krokov Viktora Orbána, ktorý zrazu uvoľnil množstvo tých, ktorí prevádzajú nelegálnych migrantov cez hranice,“ skonštatoval. Maďarský premiér Orbán chcel podľa Drobu takto pred parlamentnými voľbami „prikúriť“ na Slovensku a otvoriť tému pre populistov.

Mimoriadnu schôdzu k nelegálnej migrácii netreba podľa Sulíka otvárať. Považujú to za predvolebnú kampaň a politické divadlo. SaS podporí len mimoriadnu schôdzu týkajúcu sa zmeny Trestného zákona.

Hlas mimoriadnu schôdzu podporí

Poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia mimoriadne rokovanie o nelegálnej migrácii, ktoré inicioval Smer-SD. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Premiér Ľudovít Ódor, ktorý je poverený riadením rezortu vnútra, by mal podľa neho prísť do parlamentu vysvetliť situáciu. Zároveň kritizoval, že v čase narastajúceho problému s migráciou musel z funkcie odísť minister vnútra Ivan Šimko.

Podpredsedníčka strany Denisa Saková vyhlásila, že o raste migračnej vlny sa vedelo už na jar a opatreniami sa dalo predísť súčasnej situácii. Saková pripomenula, že zákon o pobyte cudzincov povoľuje zaistiť nelegálnych migrantov, pokiaľ sa nedá preukázať ich pôvod. Slovensko by malo podľa nej využiť diplomatické kontakty a pôdu Európskej únie (EÚ), Európskej komisie či Vyšehradskej štvorky na to, aby sme reťazovú návratovú politiku urobili účinnou.

„Máme možnosť podľa smernice EÚ robiť kompenzačné patrenia oproti drastickému zatváraniu hraníc,“ vyhlásila. Ak by sa zaviedli opatrenia už na jar, bol by to podľa Sakovej odstrašujúci príklad pre prevádzačov. Pellegrini dodal, že Slovensko svojím prístupom legalizuje nelegálnych migrantov, ktorí vstupujú na naše územie, keď im vydáva potvrdenia.

Na tlačovej konferencii vystúpili aj starostovia obcí z okresu Veľký Krtíš. Kritizovali, že nedostali pomoc a usmernenie a s príchodom migrantov si museli pomôcť sami. Pellegrini je presvedčený, že so situáciou by mala pomáhať armáda.

Pellegrini zároveň informoval, že poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia otvorenie schôdze týkajúcej sa stabilizácie situácie s pediatrami, no podpora novej legislatívy bude závisieť od jej obsahu. Hlas-SD však nebude podporovať rokovanie o novelizácii Trestného zákona. Považuje za neprijateľné otvárať túto tému v období predvolebného chaosu.

Schôdzu k migrácii podporí Sme rodina

„Keďže ani armáda, ani polícia nekoná, a všetci sa len vyhovárajú, myslím si, že je absolútne na mieste ich dostať pod tlak,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Jeho hnutie podporí otvorenie mimoriadnej schôdze k nelegálnej migrácii.

Podľa Kollára je vysoko pravdepodobné, že sa podarí prijať uznesenie k nelegálnej migrácii s výzvou vláde. Predpokladá tiež, že poslanci schvália novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Za legislatívu bude podľa jeho slov pravdepodobne hlasovať aj klub Sme rodina.

Téme sa v reportáži venovali aj redaktori RTVS Andrea Šeligová a Lukáš Urbašík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko