Na hlavný obsah

Mladej pacientke v Košiciach zachránili život unikátnou transplantáciou. Na Slovensku ju vykonali prvýkrát

Žene sa po zákroku cukor v krvi upravil.

Mladej pacientke v Košiciach zachránili život unikátnou transplantáciou. Na Slovensku ju vykonali prvýkrát
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mladú ženu, ktorej zlyhávali obličky a nepomáhala jej ani inzulínová liečba, zachránili transplantáciou pankreatických ostrovčekov. Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach za pomoci českého inštitútu vykonala túto operáciu prvýkrát na Slovensku.

Michaela bojuje s cukrovkou prvého typu už 30 rokov. Postupne sa jej zhoršoval zrak a problémy sa začali nabaľovať. „Keď mi cukor klesal, tak som to necítila. Necítila som varovné signály, ako bol tras, potenie, búšenie srdca,“ priblížila pacientka Michaela.

Michaele zlyhávali aj obličky. Jednu jej preto venoval jej mladší brat. No to nestačilo a pacientka preto podstúpila takzvanú alogénnu transplantáciu pankreatických ostrovčekov. Do Michaelinho tela vložili bunky z pankreasu od mŕtveho darcu, ktoré produkujú inzulín.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

„Pankreas sme následne letecky transportovali do Prahy do IKEMU, kde došlo k izolácií buniek pankreasu. Prednosta kliniky diabetológie z IKEMU letecky dopravil infúziu pankreatických ostrovčekov. Pacientke sme ju podali počas operácie do žilového riečiska v pečeni,“ vysvetlil primár transplantačného oddelenia UNLP Igor Gaľa.

„Určite bude mať vyrovnanejšie glykémie, lebo ostrovčeky sa usadia, nedávajú sa do pankreasu, ale do pečene. Usadia sa v pečeňových bunkách a postupne by mali začať tvoriť inzulín a reagovať na hladinu glukózy v jej krvi,“ doplnila diabetologička z UNLP Ingrid Dravecká.

Unikátna operácia

Podľa riaditeľa UNLP Košice Ľuboslava Beňu sa nikde na Slovensku nerobia takéto transplantácie. Preto je to také unikátne a jedinečné. Pacientke sa po tejto náročnej transplantácii cukor v krvi upravil.

„Je to taká životná skúsenosť, ktorú neľutujem. Veľmi by som si priala, aby to išlo do budúcna ďalej, a aby sa dalo pomáhať ďalším ľudom,“ povedala Michaela.

Košické transplantačné centrum UNLP ašpiruje na to, aby slovenským pacientom s diabetom ponúklo komplexný program transplantácie pankreasu, či už ako transplantácie celého orgánu, alebo transplantácie Langerhansových ostrovčekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny