Na hlavný obsah

Muž uviazol kilometer pod zemou na desať dní, v tureckej jaskyni mal vážne zdravotné komplikácie

Vyslobodzovalo ho 190 expertov.

Muž uviazol kilometer pod zemou na desať dní, v tureckej jaskyni mal vážne zdravotné komplikácie
Na záchrane jaskyniara sa podieľalo 190 výskumníkov. Foto: RTVS

Medzinárodný tím záchranárov v utorok (12. 9.) nad ránom vyslobodil z tureckej jaskyne amerického speleológa, ktorý pred desiatimi dňami uviazol viac ako tisíc metrov pod zemou. Podľa tlačových agentúr to oznámila turecká speleologická federácia.

Štyridsaťročný Mark Dickey, ktorý mal v hĺbke vážne zdravotné problémy, je podľa jej vyjadrenia v poriadku v starostlivosti zdravotníka.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Boris Novotňák:

Dickey je podľa médií skúsený speleológ, ktorý sa špecializuje na záchranné akcie v hĺbkach. Uviazol zhruba 1 040 metrov pod povrchom, kde mu prišlo zle 2. septembra pri medzinárodnom prieskume jaskýň Murca v tureckom pohorí Taurus.

V tretej najhlbšej tureckej jaskyni ho postihlo krvácanie do žalúdka a bol na pokraji kolapsu. Lekári najprv stabilizovali jeho stav a v nasledujúcich dňoch početný tím kolegov z viacerých krajín začal jeho vyslobodzovanie.

„Mark Dickey je vonku z jaskyne Murca. Je v poriadku a je v starostlivosti zdravotníka v tábore nad jaskyňou,“ uviedla podľa agentúry AP federácia. Jeho rodičia reagovali na správu poďakovaním celému záchrannému tímu aj lekárom.

Pre záchranárov boli veľkou výzvou strmé úseky aj horizontálne pasáže plné vody a blata, napísala AP. Na jeho vyslobodení sa podieľalo 190 expertov z Bulharska, Chorvátska, Talianska, Maďarska, Poľska a Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet