Na hlavný obsah

Na poľskú obec vlani dopadla strela odpálená Ukrajincami, potvrdili experti

Raketa zabila dvoch ľudí.

Na poľskú obec vlani dopadla strela odpálená Ukrajincami, potvrdili experti
Na policajnej snímke experti vyšetrujú na mieste dopadu rakety v poľskej obci Przewodów. Foto: TASR/AP

Poľskí experti potvrdili, že poľnohospodársky podnik na východe krajiny vlani v novembri zasiahla strela odpálená ukrajinskou armádou. Informoval o tom denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Raketa zabila dvoch ľudí. Incident vyvolal obavy, že vojna na Ukrajine by sa mohla vyhrotiť do širšieho konfliktu ak by išlo o ruský útok na území členského štátu NATO. Avšak Varšava aj Severoatlantická aliancia dali vzápätí najavo, že išlo zrejme o ukrajinskú zblúdenú strelu.

Podľa listu Rzeczpospolita zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že Poľsko došlo k záveru, že v obci Przewodów na východe krajiny dopadla strela S 300 5-W-55 využívaná protileteckou obranou a odpálená z ukrajinského územia.

„Táto raketa má dolet 75 až 90 kilometrov,“ citovala Rzeczpospolita nemenovaného odborníka. „Ruské pozície vtedy boli na takých miestach, odkiaľ by žiadna takáto strela nedokázala doletieť do Poľska,“ dodal.

Ukrajina popiera, že by jedna z jej rakiet dopadla na poľské územie. Rzeczpospolita napísala, že ukrajinská strana poľským vyšetrovateľom neposkytla žiadne podklady. Hovorca poľskej prokuratúry, ktorá prípad vyšetruje, povedal, že úrad dostal stanovisko expertov, ale jeho obsah nezverejnil, pretože je tajný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet