Na hlavný obsah

Víťazstvo Ruska nad Ukrajinou by pre susediace krajiny znamenalo vyššie náklady

Vyplýva to z analýzy Globsecu.

Víťazstvo Ruska nad Ukrajinou by pre  susediace krajiny znamenalo vyššie náklady
Ukrajinský tank jazdí na fronte pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/DPA

Štyri krajiny strednej Európy, ktoré susedia s Ukrajinou, by v prípade víťazstva ruských síl v existujúcom konflikte na Ukrajine čelili výrazne vyšším finančným nákladom, aký bol objem ich pomoci Kyjevu od začiatku ruskej invázie.

Pre tieto krajiny je tak ekonomicky výhodné pokračovať v podpore Ukrajiny. V najnovšej štúdii to uviedla slovenská mimovládna organizácia Globsec. Ide o Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko.

„Výsledky potvrdzujú to, čo sme si mysleli. Náklady, ktoré dávame na podporu Ukrajiny, sú podstatne nižšie, ako tie, ktoré by vznikli, ak by Rusko vojnu vyhralo alebo keby prišlo k zamrznutému konfliktu. Víťazstvo Ukrajiny je pre nás najlacnejší variant,“ povedal v utorok (26. 9.) novinárom prezident organizácie Globsec Róbert Vass.

Podľa analýzy by ekonomická daň za víťazstvo Ruska na Ukrajine bola pre strednú Európu katastrofálna. Úspech Moskvy by viedol k potrebe zvýšiť vojenské výdavky, k nižším priamym zahraničným investíciám v strednej Európe. Tiež vyšším nákladom na obsluhu štátneho dlhu.

Po víťazstve Ruska by štáty zaplatili viac

Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko doteraz podľa organizácie Globsec poskytli Ukrajine finančnú, humanitárnu a vojenskú podporu v hodnote približne 5,2 miliardy eur. Organizácia uviedla, že táto suma je zlomok v porovnaní s ročnými nákladmi, ktorým by spomínané štyri krajiny čelili v prípade víťazstva Ruskej federácie.

„Víťazstvo Ruska by nás prinútilo chrániť sa pred nepriateľskými silami, ktoré by mohli priamo susediť s našou krajinou. Zároveň ak by sa vojna priblížila k našim hraniciam, zahraniční investori, kľúčoví pre náš hospodársky rast, by obmedzili svoje investície. Zatiaľ čo trhy by boli ochotné regiónu požičiavať len za značne vyššie úroky, ako je to dnes,“ povedal Vass. Dodal, že byť štátom v prvej línii pre prípad, že by sa Ukrajina dostala do područia Ruska, nie je lacné ani lukratívne.

Vojenskú pomoc Ukrajine už skôr odmietlo Maďarsko. Na Slovensku pred sobotňajšími parlamentnými voľbami odmieta dodávky zbraní Ukrajine najpopulárnejšia strana Smer-SD.

Slovensko už skôr odovzdalo Ukrajine rôzny vojenský materiál, napríklad stíhačky MiG-29, systém protivzdušnej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty, zariadenia na zneškodňovanie mín či vrtuľníky. V rámci komerčného kontraktu aj samohybné húfnice Zuzana 2.

Ruským vojakom sa na začiatku invázie na Ukrajinu vlani vo februári nepodarilo obsadiť Kyjev. Ukrajina neskôr začala protiofenzívu s cieľom získať znovu kontrolu nad územím, ktoré obsadili ruské sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet