Na hlavný obsah

Na strednom Slovensku pre rekonštrukciu cesty kolabuje doprava, ľudia čakajú v zápche aj hodiny

Vznikajú niekoľkokilometrové kolóny.

Na strednom Slovensku pre rekonštrukciu cesty kolabuje doprava, ľudia čakajú v zápche aj hodiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Doprava medzi Banskou Bystricou a Breznom v posledných dňoch kolabuje. Pri rekonštrukcii tam vznikajú niekoľkokilometrové kolóny a ľudia čakajú v zápche aj hodiny.

Na situáciu doplácajú aj okolité obce. Šoféri sa cez ne snažia kolónu obísť a spôsobia dopravný kolaps aj tam. Domáci sa nevedia dostať domov.

Rekonštrukcia cesty pri obci Nemecká, ktorá je na hlavnom ťahu Bratislava – Horehronie, spôsobuje dopravný kolaps v oboch smeroch. Šoféri tak strávili v dlhých kolónach aj niekoľko hodín.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Mnoho šoférov sa sťažuje, že stavebné práce začali až v septembri, keď je tento úsek najviac vyťažený. Slovenskej správy ciest sa RTVS spýtala, prečo sa nezačalo s rekonštrukciou počas prázdnin, keď úsekom prechádza menej áut.

„Počas leta je zasa turistická sezóna. Zmluvu sme podpísali po ukončení verejného obstarávania,“ uviedol hovorca Slovenskej správy ciest (SSC) Martin Guzi.

Starostovia Nemeckej a Brusna sa sťažujú najmä na zlú reguláciu dopravy. Z Horehronia dochádza do Banskej Bystrice mnoho ľudí za prácou. Cesta sa im predlžuje aj o hodinu.

„Sú tam vlastne len semafory a pri tej nadmernej migrácii ku ktorej dochádza cez víkendy a v piatok by to mal regulovať človek,“ hovorí starosta obce Nemecká Branislav Čižmárik.

Vodiči obchádzajú kolóny cez obce

Vodiči kolóny obchádzajú cez obce, čím obmedzujú domácich. „Ľudia majú problém sa dostať domov, majú problém vyjsť z dvorov, majú problém prejsť,“ opisuje situáciu starosta obce Brusno Igor Švec.

Slovenská správa ciest tvrdí, že ešte v piatok (8. 9.) prijala opatrenia, ktoré pomôžu plynulosti dopravy. „V čase špičiek je doprava riadená regulovčíkmi, zároveň sa cestná komunikácia v kritických úsekoch upravila tak, aby bola doprava plynulejšia,“ informoval hovorca SSC.

V čase nakrúcania reportáže pracovali na opravovanom úseku traja pracovníci bez ťažkej techniky. Firma, ktorá má rekonštrukciu na starosti, nám do uzávierky na naše otázky neodpovedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny