Na hlavný obsah

Pacientka zaútočila v nemocnici na zdravotnú sestru. Útokov pribúda, cieľom sú aj záchranári

Do nemocnice museli volať políciu.

Pacientka zaútočila v nemocnici na zdravotnú sestru. Útokov pribúda, cieľom sú aj záchranári
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi zaútočila pacientka na zdravotnú sestru. Incident sa stal na urgentnom príjme. Odborníci sa zhodujú, že útokov na zdravotníkov po pandémii pribúda. 

Ku konfliktnej situácii medzi pacientkou a zdravotníčkou došlo počas toho, ako ju vyšetrovali. “Počas toho, ako chcela zdravotnícka pracovníčka upokojiť pacientku, ktorá rozhadzovala rukami, ju rukami zasiahla do oblasti tváre,” priblížila hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

“Pacientka nášho zdravotníka udrela,“ potvrdila riaditeľka nemocnice v Spišskej Novej Vsi Renáta Šuláková. Ako dodala, „našťastie sa to obišlo bez potreby práceneschopnosti nášho zdravotníckeho pracovníka“. Následne zavolali políciu.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Poškodená zdravotníčka policajtov privolala z dôvodu, aby nedochádzalo k narúšaniu verejného poriadku v priestoroch nemocnice. Nakoľko jej nebolo spôsobené žiadne zranenie a toto konanie pacientky považuje za neúmyselné, nežiada si ďalej riešiť túto vec cestou Policajného zboru,” zhrnula policajná hovorkyňa.

Útoky nie sú výnimkou

Slovné či fyzické útoky na urgentnom príjme však nie sú žiadnou výnimkou. „Na urgentnom príjme dochádza pomerne často k vyhroteným situáciám. Je to odrazom toho, že situácia, nervozita a agresia, ktorá je v spoločnosti, sa prenáša aj do nemocnice,” skonštatovala riaditeľka nemocnice.

Vedenie nemocnice prijalo viacero opatrení, aby eliminovali útoky na zamestnancov. “Nainštalovanie kamerového systému do urgentného príjmu. Od septembra na urgentnom príjme slúžia  24/7 dvaja lekári, konštantne,” vymenovala zmeny riaditeľka Šuláková.

S útokmi sa nestretávajú iba na urgentnom príjme, ale aj záchranári priamo v teréne. “Došlo aj k útokom na kolegyne záchranárky, ktoré boli napadnuté počas výjazdu. Došlo tam k poraneniam, kde bola dlhodobo práceneschopnosť,” priblížil Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

“Zdravotnícki záchranári spadajú podľa Trestného zákona do skupiny chránených osôb, čo znamená vyššiu mieru zákonnej ochrany pri napadnutí počas výkonu ich povolania,” pripomenul Viliam Sládek, hlavný operátor OS ZZS SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko