Na hlavný obsah

Niektoré pohotovosti pre deti zrušia, prvé zaniknú už od októbra. Regióny to odmietajú

Postupne zanikne 21 ambulancií.

Niektoré pohotovosti pre deti zrušia, prvé zaniknú už od októbra. Regióny to odmietajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré pohotovosti pre deti zrušia. Poverený minister zdravotníctva podpísal vyhlášku, podľa ktorej postupne zanikne 21 ambulancií. Dotknuté regióny ich zatvorenie naďalej odmietajú. Zmeny sú však podľa šéfa rezortu zdravotníctva Michala Palkoviča nevyhnutné, chýbajú detskí lekári.

Od októbra zanikne prvých šesť detských pohotovostí, ktoré už dnes nikto neprevádzkuje. Na budúci rok postupne skončí ďalších pätnásť. Rodičia budú musieť s deťmi chodiť do iných miest, kde sú pohotovosti bližšie k nemocniciam.

„Potrebujeme laboratórne vyšetrenia, zobrazovacie metódy, aby to nebolo len formálne navštívenie APS, kde vám maximálne zmerajú teplotu a to je všetko, čiže toto je tá snaha za zmenou jednotlivých bodov,“ uviedol Palkovič.

Na budúci rok v júli majú zatvoriť napríklad detskú pohotovosť v Sabinove. Malých pacientov budú po novom ošetrovať v Prešove.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Využijeme opravné prostriedky, aby sme sa odvolali proti tomuto rozhodnutiu, pretože sme spádová oblasť so 60-tisíc obyvateľmi, kde je od 0 do 14 rokov okolo 14-tisíc detí. Do 18 je to vyše 20-tisíc, čiže tieto deti si zaslúžia starostlivosť,“ vyhlásil primátor mesta Sabinov Michal Repaský.

Obyvateľom Námestova nepomohla ani petícia za zachovanie detskej pohotovosti v Oravskej poliklinike. Podpísalo ju vyše 22-tisíc ľudí, ktorí s deťmi do Trstenej cestovať nechcú. Hovoria, že to majú ďaleko.

„Normálne vám trvá cesta aj hodinu až hodinu a pol. Záleží podľa toho, aká je situácia na cestách. Veľmi by mi to skomplikovalo situáciu,“ hovorí obyvateľka Námestova.

Riaditeľ Hornooravskej nemocnice v Trstenej sa ponúkol, že by v Námestove zriadili vysunuté pracovisko. Detská pohotovosť by tam zostala aj naďalej.

Zodpovednosť zdravotných poisťovní?

„Budeme sa musieť dohodnúť s pediatrami z okresu Tvrdošín a Námestovo, že by sme pokračovali v tých istých formách a podmienkach, aké boli doteraz. Akurát finančné záležitosti by prebrala nemocnica s poliklinikou v Trstenej, kde by sme pediatrov slúžiacich na pohotovosti v Námestove platili,“ priblížil riaditeľ Hornooravskej NsP Trstená Marián Tholt.

Poverený šéf rezortu zdravotníctva hovorí, že zrušenie niektorých detských pohotovostí je jedno z mála opatrení, ktoré môže urobiť bez súhlasu parlamentu, aby pomohol pediatrom. Podľa Petra Visolajského vie urobiť viac.

„Potrebujeme podporiť zakladanie nových obvodných ambulancií v nemocniciach, aby napríklad aj nemocnice mohli čerpať dotácie na zakladanie nových ambulancií,“ hovorí Visolajský.

Peter Visolajský hovorí, že v zahraničí sa o to, aby mali pacienti dosť lekárov vo všetkých regiónoch, starajú zdravotné poisťovne. Podľa neho by to tak malo fungovať aj u nás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko