Na hlavný obsah

Počet zdrogovaných detí po požití legálnej drogy stúpa. Rodičia sa boja o ich životy a zdravie

Najnovšie ich evidujú v Humennom či Banskej Bystrici.

Počet zdrogovaných detí po požití legálnej drogy stúpa. Rodičia sa boja o ich životy a zdravie
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Počet ošetrených pacientov v detských nemocniciach pod vplyvom legálnej drogy HHC-P stúpa. Zdrogovaných maloletých pacientov evidujú v posledných dňoch v nemocniciach v Humennom či Banskej Bystrici.

Psychoaktívnu látku s podobným účinkom ako marihuana si deti kupujú predovšetkým v automatoch v nákupných centrách, a to bez občianskeho preukazu. Rodičia sa boja o životy a zdravie svojich detí.

„Vypadal katastrofálne, akože fakt katastrofálne. Ako rodič to už nikdy viac nechcem zažiť. Jemu mohlo zastať srdce, mohol prestať dýchať. Bola to zlá skúsenosť pre mňa ako rodiča,“ povedala matka 15-ročného syna, ktorý si produkt s omamnou látkou zakúpil v miestnom automate. „Môžem povedať, že on nebol schopný štyri dni po psychickej ani fyzickej stránke fungovať,“ dodala.

Odborníci na liečbu drogových závislostí hovoria o mimoriadnom nebezpečenstve pre mladých. Na viacerých detských urgentoch, ale aj v centrách pre liečbu drogových závislostí evidujú zvýšený nárast pacientov s predávkovaním a závislosťou na voľne dostupné produkty s látkami HHC a HHC-P.

„Celkovo je problém, že sa zvyšuje dostupnosť syntetických kanabionidov a iných syntetických a polosyntetických látok, ktoré predbiehajú legislatívu a nestíhajú sa zaradiť do zoznamu nelegálnych látok,“ vysvetlil primár Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici Martin Somora.

Rodičia apelujú na políciu

Rodičia apelujú na mesto a políciu v Banskej Bystrici, aby problém riešili. „Okamžite sa tým začala zaoberať mestská polícia. Keďže v uvedenej veci vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu a mestská polícia v uvedenej veci nemá kompetenciu konať, tak tieto zistenia obratom postúpila na Okresné riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici,“ priblížila hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Polícia pred pár dňami zaistila jeden z automatov s omamnými látkami. Nachádzal sa najväčšom nákupnom centre v Banskej Bystrici. „Polícia v Banskej Bystrici začala trestné stíhanie pre podozrenie z drogovej trestnej činnosti. Stále čakáme na výsledok expertízneho skúmania,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Výsledok by mal byť známy v priebehu niekoľkých dní. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Látky HHC – P a HHC čoskoro zaradí medzi nelegálne drogy. Ich používanie je zakázané vo viacerých európskych krajinách.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Karolína Piliarová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko