Na hlavný obsah

Polícia nasadila všetky sily na zvládanie náporu nelegálnych migrantov na juhu Slovenska

Rezort vyzýva politické strany, aby nešírili dezinformácie.

Polícia nasadila všetky sily na zvládanie náporu nelegálnych migrantov na juhu Slovenska
Objekt vo Veľkom Krtíši, kde koncentrujú zadržaných migrantov. Foto: RTVS

Policajný zbor (PZ) má nasadené všetky sily a prostriedky na zabezpečenie poriadku a bezpečnosti v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vo Veľkom Krtíši ani na ostatnom území Slovenska nezaevidovali žiadne narušenia verejného poriadku zo strany migrantov.

Vo svojich stanoviskách o tom ubezpečuje Policajný zbor (PZ) i ministerstvo vnútra. Podotýkajú, že s nelegálnou migráciou sa stretávajú krajiny v celom európskom priestore, nie je to problém len Slovenska.

„Zneužívanie už beztak komplikovanej životnej situácie ľudí utekajúcimi pred vojnou je poľutovaniahodné. Vyzývame preto politické strany, aby sa zdržali šírenia dezinformácií a nezavádzali spoločnosť,“ odkazuje rezort vnútra.

Vedenie PZ sa k situácii plánuje bližšie vyjadriť začiatkom budúceho týždňa.

Doposiaľ podľa Policajného zboru nezaznamenali žiadny trestný čin alebo priestupok, ktorého by sa migranti na území Slovenska dopustili. Každé podozrenie sa preveruje. Obyvateľov žiadajú o strpenie.

Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ. Na území SR zostať nechcú a zotrvávajú len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v slovenských a európskych systémoch.

Situáciu naďalej monitorujú

V okrese Veľký Krtíš vytypovali objekt, v ktorom sa aktuálne migranti zdržiavajú. Rezort vnútra zdôrazňuje, že ide len o prechodné stanovište, ktoré umožňuje zabezpečiť potrebné procesy a kontrolovať prítomnosť cudzincov.

Spracovanie ich údajov bude pokračovať zo strany cudzineckej polície. Ministerstvo zároveň komunikuje s lokálnymi zástupcami Slovenského Červeného kríža.

Policajný zbor deklaruje, že situáciu naďalej monitoruje a robí kroky aj na medzinárodnej úrovni. Iba spoločnými a systematickými riešeniami v rámci celej Európskej únie je možné problém v oblasti nelegálnej migrácie riešiť.

Polícia zároveň pokračuje vo zvýšenom výkone služby, a to najmä na južnej hranici Slovenska, ale tiež spolu s políciou v Maďarsku. Zároveň sa snažia urýchliť konania na jednotlivých útvaroch PZ.

Polícia vo štvrtok (31. 8.) na sociálnej sieti oznámila podpísanie dohody s maďarskou políciou o rozšírení pôsobenia spoločných hliadok oboch štátov na území Maďarska, čo má prispieť k intenzívnejšiemu boju s nelegálnou migráciou.

Riaditeľ cudzineckej polície končí

Riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Róbert Gucký požiadal o odchod z funkcie. „Odchádzam do civilu po 36 rokoch na vlastnú žiadosť a je to moje vlastné rozhodnutie. Nie všetko v živote je ideálne, nerád by som sa k tomu osobne vyjadroval,“ uviedol Gucký.

Gucký prisľúbil, že k dôvodom svojho odchodu z pozície riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície v čase vrcholiacej nelegálnej migrácie sa vyjadrí potom, keď už nebude policajtom.

Jeho odchod z funkcie naznačil už predtým predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Podľa jeho informácií odišiel preto, lebo sa mu nedostalo súčinnosti zo strany rezortu vnútra a Policajného zboru a jeho návrhy na posilnenie ochrany štátnej hranice nevypočuli.

Politické strany žiadajú riešenie

K výzve predsedovi vlády SR Ľudovítovi Ódorovi a vedeniu polície, aby sa intenzívne zaoberali rastúcou nelegálnou migráciou v južných okresoch Slovenska, sa po Hlase-SD pridávajú ďalšie strany.

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský na sociálnej sieti upozorňuje, že zvýšený nárast migrantov prichádzajúcich cez južnú hranicu je spôsobený nečinnosťou maďarskej polície. Odvoláva sa pritom aj na informácie priamo od členov zmiešaných maďarsko-slovenských policajných hliadok.

Kritizuje v tejto súvislosti prezidenta PZ Štefana Hamrana. „Zaráža ma, prečo sa tvári, že sa nič nedeje. Už pred vyše rokom sme žiadali opatrenia na našich hraniciach s Maďarskom, avšak zo strany PZ sme sa dočkali ignorácie,“ uviedol.

Predsedovia strán Republika a Modrí, Most-Híd poukazujú na narastajúce obavy obyvateľov v dotknutých okresoch na juhu Slovenska. Líder Republiky Milan Uhrík vyzýva policajného prezidenta, aby neodkladne konal.

Predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda apeluje na Ódora, aby o tejto situácii verejnosť bezodkladne informoval a predišiel tak šíreniu dezinformácií a podnikol tiež konkrétne kroky.

„Občania SR majú právo na včasné a pravdivé informácie o udalostiach tohto typu. Vláda má povinnosť prijímať opatrenia na zamedzenie organizovanej, nelegálnej imigrácie,“ zdôraznil Dzurinda.

Uhrík podal trestné oznámenie na Hamrana

Uhrík zároveň popoludní aktualizoval status na sociálnej sieti a informoval, že podáva na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie voči policajného prezidentovi. „Podávame trestné oznámenie na policajného prezidenta Hamrana za neplnenie úloh pri ochrane bezpečnosti obyvateľov a štátu,“ odkázal Uhrík.

Predseda Mosta-Híd László Sólymos od premiéra, ktorý aktuálne zastáva aj post ministra vnútra, očakáva, že bude verejnosť o situácii informovať a zabráni šíreniu dezinformácií. Od policajného prezidenta požaduje vyjadrenia o tom, ako chce zabrániť ďalšiemu prílivu cudzích osôb z Maďarska.

„V neposlednom rade vyzývame predstaviteľov strany Aliancie, aby svojho strategického partnera a vládnu stranu Fidesz vyzvali, aby týmto spôsobom nezasahovali do volieb susedného štátu,“ odkázal Sólymos.

Smer-SD chce mimoriadnu schôdzu

To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu proti nelegálnej migrácii. Uviedol to v nedeľu predseda Smeru-SD Robert Fico. K téme chce zvolať mimoriadne rokovanie Národnej rady SR.

Súčasnú situáciu nehodnotí ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády. „Robí všetko pre to, aby sa na územie Slovenska dostalo čo najviac migrantov,“ vyhlásil Fico. Poukazujúc na to, že namiesto ochrany pred infiltráciou sa situácia rieši legalizáciou pobytu migrantov.

Líder Smeru zároveň spochybňuje to, že všetci migranti sú vojnoví utečenci. Poukazuje na to, že väčšinu z nich nemožno hodnoverne identifikovať. „Všetci sú Sýrčania, všetci sú z Aleppa, všetci sa narodili 1. januára,“ komentuje a odvoláva sa aj na osobné skúsenosti z Veľkého Krtíša.

Obrázky z blízkosti koncentračného centra, v ktorom sú migranti umiestnení, premietal počas tlačovej konferencie. Poukázal pritom na katastrofálne podmienky, v ktorých migranti existujú. „Okrem cisterny s vodou a prenosných toaliet nemajú nič, spia na zemi,“ upozornil.

Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať. „Toto tu smrdí jednou humanitárnou krízou,“ upozornil. Oznámil, že v pondelok podá strana podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Zároveň ocenil snahu veľkokrtíšskej samosprávy riešiť situáciu, rovnako tak aj prístup prítomných policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko