Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová reaguje na M. Žilinku: Za jej podaním na Ústavný súd stojí opačný úmysel, než prezentoval

Chce ním vyriešiť sporné ústavnoprávne otázky.

Prezidentka Čaputová reaguje na M. Žilinku: Za jej podaním na Ústavný súd stojí opačný úmysel, než prezentoval
Zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Dano Veselský, Jakub Kotian, koláž RTVS

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej ide podaním na Ústavný súd SR o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok. A to bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora.V reakcii na pondelkové (18. 9.) vyhlásenie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Za krokmi prezidentky smerom k Ústavnému súdu je presne opačný úmysel, než prezentuje generálny prokurátor. Prezidentke ide o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora alebo osobu prezidentky, a teda o výklad ústavy, ktorý bude platný voči všetkým,“ zdôraznil hovorca.

Priblížil, že tento postup môže byť nápomocný aj pre samotnú činnosť generálneho prokurátora. Preto slová Maroša Žilinku o dlhodobom zneisťovaní verejnosti o zákonnosti jeho postupu zo strany prezidentky nemajú podľa nej s realitou nič spoločné.

Strižinec zdôraznil, že v prípade aktuálneho podania na Ústavný súd ide predovšetkým o vyriešenie spornej ústavnoprávnej otázky, či môže generálny prokurátor odmietnuť prezidentke poskytnúť svoje rozhodnutia pre výkon jej právomocí.

„Napriek zjavne osobnej rovine zo strany generálneho prokurátora sa prezidentka k mnohým výzvam na podanie disciplinárneho návrhu stavia vecne a bez argumentov tomuto tlaku nepodľahla. Akýkoľvek záujem o živé kauzy prezidentka dôrazne odmieta,“ zdôraznil.

Prezidentka sa podľa hovorcu stavia vecne a odborne aj k téme využívania paragrafu 363 Trestného poriadku.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá označil minulotýždňové podanie prezidentky na Ústavný súd SR za účelové. Ide podľa neho o pokračovanie dlhodobého tlaku, spochybňovania a diskreditovania jeho osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko