Na hlavný obsah

Generálny prokurátor hovorí o pokuse o jeho diskreditáciu zo strany prezidentky: Podanie na Ústavný súd je účelové, tvrdí

Žilinka reagoval na prezidentku na tlačovej konferencii.

Generálny prokurátor hovorí o pokuse o jeho diskreditáciu zo strany prezidentky: Podanie na Ústavný súd je účelové, tvrdí
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka si myslí, že prezidentkino podanie na Ústavný súd SR je účelové a spor o výklad ustanovení ústavy bol umelo vytvorený. Vyjadril sa tak na pondelkovej (18. 9.) tlačovej konferencii.

„Umelé vytvorenie tohto stavu je len pokračovaním dlhodobého tlaku spochybňovania a diskreditovania osoby Generálneho prokurátora SR, to znamená mojej osoby. Som toho názoru, že zo strany prezidentky nebola úprimná snaha údajný spor o výklad ustanovení riešiť a ani vyriešiť, a že podanie tohto návrhu spadá do súkolia útokov,“ povedal Žilinka

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd, pretože jej generálny prokurátor odmietol poslať zoznam rozhodnutí podľa paragrafu 363 trestného poriadku. Generálny prokurátor ním zrušil obvinenia aj viacerým ľuďom zo známych káuz.

Sporu prezidentky a generálneho prokurátora sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Ústava podľa neho nepriznáva prezidentke oprávnenie kontrolovať rozhodovaciu činnosť generálneho prokurátora v konkrétnych veciach. „Prezident SR nie je nadriadený generálnemu prokurátorovi,“ podotkol Žilinka s tým, že prezidentka nie je ani orgánom činným v trestnom konaní. Zdôraznil, že generálny prokurátor sa zodpovedá Národnej rade SR.

Dodal, že v rámci primeranosti je pripravený poskytnúť prezidentke informácie, ktoré potrebuje na výkon svojej funkcie. Deklaroval, že rozhodnutie Ústavného súdu SR bude rešpektovať.

Žilinka na záver svojho vyhlásenia povedal, že prijal vnútorné rozhodnutie, o ktorom už informoval svoju rodinu. „Vo veľmi rozumnom a primeranom čase bude o týchto zámeroch informovaná aj verejnosť,“ dodal s tým, že ide o reakciu najmä na útoky voči jeho osobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko