Na hlavný obsah

Prezidentka na Valnom zhromaždení OSN rokovala so Stoltenbergom, Zelenským či Sanduovou

Na večernej recepcii sa má stretnúť aj s prezidentom USA.

Prezidentka na Valnom zhromaždení OSN rokovala so Stoltenbergom, Zelenským či Sanduovou
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová hovorí na summite trvalo udržateľného rozvoja, ktorý je jednou z najdôležitejších udalostí začiatku tohtoročného zasadnutia Valného zhromaždenia OSN 18. septembra 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová absolvovala v utorok (19. 9.) popri účasti na všeobecnej rozprave 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku viacero bilaterálnych rokovaní. Okrem iných aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským či moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou. Za významné témy VZ OSN označila Čaputová vojnu na Ukrajine a bezpečnosť Európy, informuje TASR.

„Teší ma, že lídri z celého sveta považujú našu krajinu za rešpektovaného partnera,“ napísala v utorok na sociálnu sieť Facebook.

Stretla sa tiež s prezidentkou Slovinska Natašou Pirc Musarovou, švajčiarskym prezidentom Alainom Bersetom, španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou či prezidentom Severného Macedónska Stevom Pendarovským.

S kenským prezidentom Williamom Rutom rokovala o prehĺbení spolupráce v oblasti ekologického hospodárstva, elektromobility a kybernetickej bezpečnosti. „Zhodli sme sa, že zelená tranzícia je najlepšou odpoveďou nielen na klimatickú krízu, ale aj celosvetovo udržateľný rozvoj,“ uviedla s tým, že prechod na zelenú ekonomiku predstavuje príležitosť aj pre slovenské firmy uplatniť sa na rýchlo rastúcom africkom trhu.

Na večernej recepcii sa má Čaputová stretnúť aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý vystúpil s prejavom pred VZ OSN v utorok. Čaputová má svoj prejav naplánovaný na stredu (20. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet