Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová sa stretla s generálnym tajomníkom OSN: Ocenil postoj Slovenska v otázke vojny na Ukrajine

Ide o niektoré z hlavných tém Valného zhromaždenia OSN.

Prezidentka Čaputová sa stretla s generálnym tajomníkom OSN: Ocenil postoj Slovenska v otázke vojny na Ukrajine
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová sa s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom rozprávala o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, potravinovej bezpečnosti a taktiež o riešení klimatickej krízy. Zároveň sú to hlavné témy tohtoročného Valného zhromaždenia OSN.

„V rozhovore generálny tajomník ocenil, že v otázke ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine stojí Slovensko na strane medzinárodného práva a Charty OSN. Vyzdvihol tiež kroky, ktoré naša krajina už spravila a naďalej robí pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Valné zhromaždenie OSN sa začne v utorok 19. septembra v New Yorku, USA.

Prezidentka sa v nedeľu (17. 9.) v Spojených štátoch amerických zároveň stretla s krajanmi žijúcimi v New Yorku. Taktiež sa zúčastnila na slovenskej omši v kostole sv. Jána Nepomuckého na Manhattane. Na miestnej fare sa stretla so slovenskými študentmi študujúcimi v USA. Ako aj s učiteľkami víkendových škôl slovenčiny v New Yorku a New Jersey.

„Uprostred Manhattanu som dnes našla kúsok Slovenska. Tunajšiu rímskokatolícku farnosť založili prisťahovalci zo Slovenska už koncom 19. storočia. Odvtedy je miestom, kde sa pravidelne stretávajú naši krajania žijúci v New Yorku,“ uviedla prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet