Na hlavný obsah

Rastie v záhradách, v okolí ciest aj polí. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov

Na úrodu má vplyv aj minuloročné sucho.

Rastie v záhradách, v okolí ciest aj polí. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rastie v záhradách, v okolí ciest aj polí a práve teraz sa stáva cieľom zberačov. Dozrievajú plody bazy čiernej. Hoci uplynulé leto prinieslo dosť dažďa, na úrodu má stále vplyv aj minuloročné sucho.

Sú drobné a v prírode menej nápadné ako oveľa známejšie kvety. Plody bazy čiernej však obsahujú rovnakú nálož vitamínov.

„Či už je to vitamín C, či už sú to nejaké rôzne iné vitamíny, či už tie základné, prípadne niektoré stopové. Všeobecne môžeme povedať, že baza je pre náš organizmus dôležitá, je vhodné ju konzumovať,“ hovorí pracovník Botanickej záhrady SPU v Nitre Jakub Mankovecký.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Z takých výnimočných vlastností bazy alebo teda bazových plodov je, že pomáhajú zregenerovať poškodené nervove spojenia, urýchliť regeneráciu napríklad pri covide, keď prišlo k strate čuchu alebo chuti,“ dodal pestovateľ z Janových Sadov v Malom Záluží Michal Kvoček.

Hoci sú plody bazy zdravé, pri ich zbere treba dbať na lokalitu a nezbierať ju v tesnej blízkosti ciest a skládok.

Najmä v zahraničí existujú aj rozsiahle bazové sady, u nás ich máme len 40 hektárov. Najväčší sad v Malom Záluží pri Nitre má 15 hektárov, plody dozrievajú na ôsmych tisíckach kríkov.

Mierne jedovaté plody

„Minulý rok sme mali do desať ton a tento rok sme mali štyri tony. Je to vôbec najslabšia úroda, čo sme mali. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledok minulého roka a sucha,“ priblížil Kvoček.

Bazových plodov tak môže byť menej aj v prírode. Odborníci vystríhajú aj pred ich konzumáciou v surovom stave – sú totiž mierne jedovaté.

„Môžu nastať problémy s trávením. Naozaj bazu treba tepelne upravovať – v podobe nejakých džemov, kompótov, možnože dokonca aj štiav,“ odporúča Mankovecký.

Dozrievanie bazy bude vrcholiť v najbližších dňoch, počasie jej zatiaľ praje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko