Na hlavný obsah

Rekonštrukciu cesty v Košiciach musia dokončiť do konca roka. Inak hrozí, že časť eurofondov mestu nemusia preplatiť

Hotová mala byť už v auguste.

Rekonštrukciu cesty v Košiciach musia dokončiť do konca roka. Inak hrozí, že časť eurofondov mestu nemusia preplatiť
Rekonštrukcia Slaneckej cesty v Košiciach. Foto: RTVS

Rekonštrukciu Slaneckej cesty v Košiciach musia dokončiť najneskôr do konca roka. Inak hrozí, že časť eurofondov mestu nemusia preplatiť. Už teraz je však jasné, že rekonštrukcia bude drahšia, ako pôvodne mesto plánovalo.

Rekonštrukcia Slaneckej cesty mala byť podľa pôvodných plánov hotová už v auguste. Motoristi si na jej dokončenie ešte budú musieť počkať. Obyvateľom už pomaly dochádza trpezlivosť.

Rekonštrukcia kľúčovej dopravnej tepny musí byť hotová do 31.decembra 2023. Financovali ju totiž z väčšej časti z eurofondov, ktoré sa musia uzatvoriť do konca roka. „Mesto Košice vytvára zhotoviteľovi všetky podmienky na to, aby mohol dodržať svoj zmluvný záväzok a stavbu odovzdať do konca tohto roka,“ vysvetlil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Aktuálne sa na stavbe niektoré časti asfaltujú, na ďalších miestach upravujú povrch. Vo výstavbe je tiež pravá časť mosta ponad potok. Po krátkych úsekoch už jazdia motoristi po novej vozovke.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Ministerstvo o zdržaní prác vedia

Na ministerstve investícií, ktoré je v tomto prípade riadiacim orgánom, už o zdržaní prác vedia. „K zmluve na rekonštrukciu Slaneckej cesty sa uzavrel dodatok na predĺženie harmonogramu prác do 22. decembra 2023,“ uviedol rezort v stanovisku.

Priamu odpoveď na otázku, či rekonštrukciu stihnú dokončiť, sme od mesta nedostali. „Konkrétne dôsledky sa budú riešiť až podľa stavu projektu k 31. decembru 2023,“ dodal rezort.

Už teraz sa však vie, že cena za rekonštrukciu bude vyššia, ako sa pôvodne plánovalo. „Aktuálne v zmysle platných dodatkov sme na úrovni vyše 16 miliónov eur. A to z dôvodov preprojektovania projektovej dokumentácie, keďže sme museli spevňovať podložie a, samozrejme, aj z dôvodu dramatického zvyšovania cien stavebných materiálov,“ dodal hovorca Košíc.

Aktuálny postup prác na Slaneckej uverejňuje mesto pravidelne na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny