Na hlavný obsah

Ruský vojak odmietol bojovať na Ukrajine, odsúdili ho na 13 rokov väzenia

Vojak podľa vyšetrovateľov opustil svoju jednotku v máji.

Ruský vojak odmietol bojovať na Ukrajine, odsúdili ho na 13 rokov väzenia
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Ruský vojenský súd na Sachlinu odsúdil na 13 rokov odňatia slobody vojaka, ktorý odmietol bojovať vo vojne proti Ukrajine, hoci mal s armádou uzavretý profesionálny kontrakt.

O prípade informovali médiá s odvolaním sa na oznámenie súdu. V ňom odsúdený figuruje len ako „vojak K.“, no v médiách sa medzičasom objavilo plné meno odsúdeného. Trest si má podľa verdiktu odpykať vo väzenskom tábore s prísnym režimom.

Maxim Kočetkov bol za dezerciu odsúdený na deväť rokov, ale keďže už bol vo februári odsúdený na podmienečný trest za svojvoľné opustenie jednotky, nakoniec si má odpykať 13 rokov, vysvetlila stanica Nastojaščeje vremja.

Vojak podľa vyšetrovateľov opustil svoju jednotku v máji a nevrátil sa v snahe vyhnúť sa vyslaniu do vojny. Policajti ho zatkli na začiatku júla.

Kočetkva podľa spravodajského kanála Sota spolu s ďalšími ruskými vojakmi odmietajúcimi bojovať už vlani väznili v neľudských podmienkach v bývalej väznici v jednej dedine v Ruskom okupovanej časti Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

O pomeroch za ostnatým drôtom informovala novinárov Kočetkova matka. Podľa nej časť uväznených vojakov násilím a hrozbami donútili súhlasiť s odoslaním na front. Ďalšia časť z nich „zmizla nevedno kde“, čo sa týkalo najmä dôstojníkov odmietajúcich bojovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet