Na hlavný obsah

Štát riadený umelou inteligenciou, depolitizácia či zoštátňovanie. Kandidáti prezentovali názory v druhej predvolebnej diskusii RTVS

Hosťami boli predstavitelia ďalších piatich kandidujúcich politických subjektov.

Štát riadený umelou inteligenciou, depolitizácia či zoštátňovanie. Kandidáti prezentovali názory v druhej predvolebnej diskusii RTVS
Snímka z predvolebnej diskusie RTVS. Foto: RTVS

Hosťami stredajšej (20. 9.) predvolebnej diskusie RTVS boli Jozef Hrdlička (KSS), Branislav Rybárik (SDKÚ-DS), Vladimír Chlebo (Spravodlivosť), Zuzana Šubová (Pirátska strana-Slovensko) a Róbert Švec (Slovenské Hnutie Obrody). Diskusiu moderovali Marta Jančkárová a Marek Makara.

Predstavitelia kandidujúcich subjektov diskutovali o viacerých témach. Nevynechali ani infláciu. 

“Prišli sme o strategické podniky, štát nemá ekonomickú moc a sú tu nadnárodné korporácie, ktorých zisky sú odčerpávané mimo slovenska,” odôvodnil rastúcu infláciu predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička. 

Podľa Róberta Šveca zo Slovenského Hnutia Obrody potrebuje Slovensko “slovenské riešenia”, a to najmä zoštátňovanie podnikov, ako sú banky či elektrárne. “Ak bude slovenská štátna banka, tak vám garantujem, že Slováci, ak si budú požičiavať, tak si budú požičiavať za normálny úrok” skonštatoval Švec.

Zlepšenie situácie môže priniesť digitalizácia

Vladimír Chlebo (Spravodlivosť) vidí podporu a zlepšenie stavu Slovenska najmä v digitalizovaní štátnej správy. Budúcnosť vidí v umelej inteligencii v štátnej správe. Podľa Chleba má pomáhať v rozhodovacích procesoch. 

Budúcnosť v digitalizácii vidí aj Branislav Rybárik z SDKÚ-DS. Hospodársky rast podľa jeho slov môže podporiť príchod nových a inovatívnych firiem, vývoj a výskum. “Tam ide len o to, že bohužiaľ digitalizácia Slovenska nebola vedená správnym smerom. To znamená, nie je na takej úrovni, ako by mala byť, vzhľadom na financie, ktoré si vyžiadala, ako dlho prebieha” povedal Rybárik. 

Zuzana Šebová (Pirátska strana) tvrdí, že primárnym nástrojom je odpolitizovanie štátnej správy. Budúcnosť nevidí v celoplošnej, ale adresnej pomoci “Sme toho názoru že áno, štát má pomáhať, ale adresne, potom vznikajú veľké deficity v našom rozpočte,” hovorí Šebová a dodáva, že budúca vláda bude musieť riešiť otázku deficitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko