Na hlavný obsah

Slovná prestrelka Gyimesiho s Naďom. V predvolebnej diskusii RTVS sa stretla trojica, ktorá bola ešte nedávno v jednej strane

Možnú vzájomnú povolebnú spoluprácu nevylúčili.

Slovná prestrelka Gyimesiho s Naďom. V predvolebnej diskusii  RTVS sa stretla trojica, ktorá bola ešte nedávno v jednej strane
Snímka zo štvrtej predvolebnej diskusie RTVS. Foto: RTVS

Hosťami pondelkovej (25. 9.) predvolebnej diskusie boli Erika Jurinová (OĽANO a priatelia, KÚ, Za ľudí), Jaroslav Naď (Demokrati) a György Gyimesi (Aliancia-Szövetség).

To, že reprezentanti trojkoalície OĽANO/KÚ/Za ľudí, hnutia Demokrati a strany Aliancia-Szövetség boli ešte nedávno členmi jedného subjektu sa v diskusii neraz odrazilo vo viacerých témach, v ktorých našli spoločnú reč. Zhodli sa v tom, že Slovensko pred voľbami stojí na pomyselnej križovatke. Jedna cesta vedie k suverénnej krajine, druhá k systému, v ktorom dominuje korupcia.

I keď predstavitelia počas diskusie nevylúčili možnú vzájomnú povolebnú spoluprácu, vymedzili sa voči iným stranám.

Erika Jurinová hovorila o vláde bez strán Smer, Hlas, SNS a bez extrémistov. György Gyimesi sa zase poďakoval odídencom z Aliancie. Podľa neho strana bez nich funguje lepšie. „Boli to práve oni, ktorí spôsobili všetky pnutia, ktoré boli dovtedy v strane,“ okomentoval.

Nezhody pri financovaní obrany

Zástupcovia strán predstavili aj možné riešenia v konsolidácii verejných financií. Koalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí podľa Jurinovej vidí cestu v daňových medzerách, a teda aj v zlepšení kontroly výberu daní.

Gyimesi sa vyhradil proti „šetreniu na ľuďoch“ a rušeniu sociálnych príspevkoch, akými sú napríklad príspevok pri narodení dieťaťa, tzv. kočíkovné. Peniaze by hľadal vo veľkých strategických podnikoch a v zavedení bankovej dane. Kritizoval nákupy vojenského materiálu a navyšovanie obranného rozpočtu.

„Ďuro, odporúčam ti, aby si sa nevyjadroval k obrane,“ reagoval na kritiku Gyimesiho exminister obrany Naď. Argumentoval tým, že Slovensko má najnižší obranný rozpočet spomedzi okolitých krajín. Riešenia pri konsolidácii verejných financií vidí v reforme sociálnej oblasti, vrátane minimálnej mzdy.

Návšteva Pétera Szijjártóa

Predvolebný boj by mohol ovplyvniť svojou návštevou pár dní pred voľbami minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó. Ten príde na podujatie spojené s odovzdaním nového hraničného priechodu medzi Slovenskom a Maďarskom bez konzultácie so slovenskými diplomatmi.

Gyimesi vylúčil, že by išlo o súčasť predvolebnej kampane. „Práve toto je cesta ako spájať a nie rozoštvávať Maďarsko a Slovensko nejakými vymyslenými bludmi,“ myslí si. Jurinová mu oponovala, predvolebnú kampaň v tejto návšteve vidí aj Naď.

„To, že je tam nová cestná komunikácia, je super, som za to rád. To, že sa rozhodli to odovzdávať, zhodou okolností, dva dni pred moratóriom a v posledný predvolebný týždeň na Slovensku, je jasná predvolebná kampaň,“ skonštatoval predstaviteľ Demokratov.

Riešenia migračnej otázky

Spoločnú reč bývalí kolegovia sčasti našli aj pri riešení migračnej otázky. Naď uzatváranie hraníc alebo umiestnenie vojsk na hranice s Maďarskom označil za politické riešenia. Cestu vidí v posilnení kontrol vonkajšej schengenskej hranice.

Jurinová súhlasila. Slovensko by podľa nej nemalo ísť poľskou cestou, teda zavádzaním hraničných kontrol. Krok tamojšej vlády označila za politický, nakoľko aj u našich severných susedov budú voľby.

„Je to politické riešenie, ktoré nebude mať veľký účinok. Prikláňam sa k tomu, a tak by to malo byť, aby tie hranice, ktoré chránia schengenský priestor, boli lepšie chránené,“ povedala. Gyimesi hovoril o spoločných riešeniach na hraniciach okolitých krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko