Na hlavný obsah

V pondelok sa v predvolebnej diskusii RTVS stretnú predstavitelia OĽANO, Demokratov a Aliancie

Diskusiu odvysiela televízna Jednotka, Rádio Slovensko aj facebooková stránka Správy RTVS.

V pondelok sa v predvolebnej diskusii RTVS stretnú predstavitelia OĽANO, Demokratov a Aliancie
Parlamentné voľby 2023 Foto: RTVS

Séria predvolebných diskusií vrcholí. Vo vysielaní RTVS v pondelok (25. 9.) o 20.05 h diváci spoznajú politické subjekty, ktoré ktoré priemerne v prieskumoch dosiahli podporu 3 až 5 percent voličov, resp. koalície s podporou do 7 percent.

Účasť v diskusii za trojkoalíciu OĽANO/Kresťanská únia/Za ľudí potvrdila jej volebná líderka Erika Jurinová. Hnutie Demokrati zastúpi exminister obrany Jaroslav Naď, za stranu Aliancia-Szövetség mal pôvodne prísť diskutovať jej predseda Krisztián Forró. Nakoniec však došlo k zmene a diskutovať bude György Gyimesi.

Priebeh diskusie

Kandidujúce subjekty sa rozdelili do štyroch kategórií. Každá vychádza z aritmetického priemeru výsledkov prieskumov preferencií troch renomovaných prieskumných agentúr, a to AKO, FOCUS, MEDIAN, zverejnených od 1. júna do 31. augusta 2023. Nezaraďujú sa sem prieskumy, ktoré si v týchto agentúrach objednali kandidujúce alebo aj nekandidujúce politické subjekty.

Prvá skupina strán, teda tie, ktoré v predvolebných prieskumoch dosiahli preferencie pod 3 percentá, diskutovali v troch reláciách od 19. do 21. 9. 2023. Pondelková diskusia sa týka druhej skupiny subjektov – strán a hnutí s priemernou podporou do 5 percent a koalícií s preferenciami do 7 percent.

Tretia skupina zahŕňa subjekty, ktorých priemerné preferencie dosiahli od päť do desať percent. Pripomíname, že výnimkou sú koalície, ktorých preferencie nestačili na to, aby podľa prieskumov získali parlamentné kreslá. Táto skupina subjektov sa v diskusii stretne v utorok 26. 9. 2023.

Štvrtá a posledná skupina predstavuje strany, ktorých priemerné preferencie presiahli hranicu 10 percent. Diskusia je naplánovaná na stredu 27. 9. 2023.

Stranám, hnutiam aj koalíciám sa poskytne rovnaký priestor na prezentáciu. Na dodržanie rovnakých časových podmienok slúži časomer. Diskusia sa bude opierať o aktuálne témy, aby si volič mohol porovnať názorové zameranie kandidujúcich subjektov.

V prípade, ak by sa niektorý z predstaviteľov do diskusie nedostavil, RTVS uplatní inštitút prázdneho kresla a skráti vysielací čas relácie. Znamená to, že priestor, ktorý by inak v diskusii dostal predstaviteľ daného subjektu, sa neprerozdelí medzi ostatných zástupcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko