Na hlavný obsah

Úspory ľudí z druhého piliera sa presúvajú do rizikovejších fondov, malo by to viesť k vyšším dôchodkom

Podľa odborníkov nie je dôvod na obavy.

Úspory ľudí z druhého piliera sa presúvajú do rizikovejších fondov, malo by to viesť k vyšším dôchodkom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od júla sa začali presúvať peniaze časti sporiteľov v druhom pilieri. Pokiaľ sa ľudia nerozhodli inak, ich úspory automaticky putujú z dlhopisových do indexových fondov. Tie sú síce rizikovejšie, no podľa odborníkov nie je dôvod na obavy. Dôchodkové spoločnosti peniaze presúvajú postupne.

Peniaze sa z dlhopisových do akciových fondov presúvajú len pasívnym sporiteľom – teda tým, ktorí dlhodobo s úsporami v II. pilieri nič nerobili. Sporiteľom narodeným po roku 1969 sa presunú všetky úspory. Starším, len nové príspevky. Všetko sa deje postupne.

Presunom peňazí v druhom pilieri sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Presuny sa týkajú momentálne 550-tisíc sporiteľov v druhom pilieri. Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ máme 30 mesiacov na presun, tak pokiaľ máme napríklad sporiteľa s úsporami 3-tisíc eur, tak 100 eur mesačne mu budeme každý mesiac presúvať,“ priblížil predseda Asociácie dôchodkových správcov. spoločností Miroslav Kotov.

Indexové fondy sú viac rizikové, pretože zhodnocovanie peňazí v nich kolíše. Podľa analytikov je však ich dlhodobý priemerný ročný výnos okolo 8 percent, zatiaľ čo dlhopisové fondy zarábajú menej ako 2 percentá.

„Dlhopisy nemohli byť vzhľadom na úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky nastavené tak, aby zodpovedali reálnemu zhodnocovaniu prostriedkov. Z toho dôvodu dochádzalo k znehodnocovaniu peňazí umiestnených v dlhopisových fondoch,“ vysvetľuje ekonóm z Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity BA Ľuboš Pavelka.

Zvýšenie dôchodkov z II. piliera o polovicu

Ministerstvo práce pri schvaľovaní zákona počítalo s tým, že vďaka rizikovejšiemu sporeniu sa zvýšia dôchodky z druhého piliera o polovicu.

„Je to reálne, ale bavíme sa o tých, ktorí dnes vstupujú do druhého piliera a ktorí majú čas na zhodnotenie svojich peňazí aspoň 30-40 rokov,“ upozorňuje analytik z Partners Investments Maroš Ovčarik.

Presun peňazí z dlhopisových do indexových fondov odmietlo len niečo vyše 6-tisíc sporiteľov. Zmeniť typ fondu, kde sa peniaze zhodnocujú, však môžu kedykoľvek.

„Rozhodne to neodporúčam. Asi najhorší spôsob, ako sa starať o svoje úspory v druhom pilieri je na povedzme pol ročnej, ročnej báze kontrolovať, ktorý fond mi čo priniesol. Pretože fondy majú roky, ktoré sú výborné, ale majú aj roky, kedy sú v strate,“ hovorí Ovčarik.

Zmeniť indexový fond späť na dlhopisový odborníci odporúčajú zruba po päťdesiatke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika