Na hlavný obsah

V. Zeman: Pri obzvlášť závažných trestných činoch navrhneme uplatňovať trest smrti (rozhovor)

SRDCE vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota tiež sľubuje vyšetrenie neobjasnených káuz.

V. Zeman: Pri obzvlášť závažných trestných činoch navrhneme uplatňovať trest smrti (rozhovor)
Na snímke predseda politického subjektu SRDCE vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota Vladimír Zeman. Foto: RTVS

Strana SRDCE vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota navrhuje, aby sa pri obzvlášť závažných trestných činoch, ktoré stanoví zákon, uplatňoval trest smrti. Vyhlásil to predseda kandidujúceho subjektu Vladimír Zeman v predvolebnom rozhovore na RTVS.

Jeho strana tiež navrhuje progresívne zdaňovanie či systém jednej zdravotnej poisťovne. Viac sa o návrhoch SRDCE vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota dozviete nižšie.

Pozrite si celý rozhovor vo videu:

Verejný život sa skladá z viacerých oblastí, na ktoré sa vo svojom programe sústreďuje vaša strana najviac?

Najviac sa sústreďujeme na viacero otázok. Snažíme sa, aby sme znížili počet poslancov, počet ministerstiev, zmrazili platy poslancov a platy vládnych činiteľov. Nebudeme súhlasiť s prijímaním migrantov z iných štátov Európskej únie. Odmietneme sankcie za ich neprijatie. Budeme sa usilovať odstrániť korupciu, posúdiť transparentnosť verejnej správy. Zavedieme inštitút priamej demokracie a vytvoríme podmienky na slobodné vyjadrenie názoru.

Posilníme podmienky prioritne na rozvoj rodiny, ochranu života, ľudských práv a slobôd. Na ochranu bezpečnosti občanov, ich majetku a zachovanie tradičnej kresťanskej orientácie občanov Slovenskej republiky. Vytvoríme podmienky na vyšetrenie rôznych káuz, ktoré neboli vyšetrené, ako Gorila a iné neobjasnené kauzy. Pri obzvlášť závažných trestných činoch presne stanovených v zákone navrhneme uplatniť trest smrti.

Vo volebnom programe máme mnoho ďalších návrhov na zlepšenie života občanov Slovenskej republiky. Nedá sa to všetko vymenovať. Našou snahou je, aby Slovenská republika bola opäť demokratický sociálny štát, v ktorom budú rešpektované práva občanov, občania ho budú milovať. A opäť budú môcť povedať, že je to štát, v ktorom sa oplatí žiť. Je to naše milované Slovensko.

Žijeme v období rastu životných nákladov. Zvyšujú sa ceny energií, tovarov, hypotéky. Ako by mal štát pomôcť ľuďom?

Štát by sa mal predovšetkým zamerať na zefektívnenie príjmov do verejných financií, radikálne obmedziť náklady štátneho rozpočtu a náklady na činnosť štátnej správy.

Vytvoriť podmienky na progresívne zdanenie právnických a fyzických osôb pri vytváraní neprimeraných ziskov. Bude potrebné prehodnotiť predaj energií, ktoré predávame a spätne nakupujeme za omnoho nevýhodnejších podmienok.

Za 30-ročnej existencie Slovenskej republiky bolo 30 štátnych rozpočtov, z ktorých ani jeden nebol ziskový a ani nebol vyrovnaný. Všetky boli stratové a toto treba riešiť. Zadlženosť Slovenskej republiky je 68 miliárd, čo je úplná katastrofa.

Mal by štát zvýšiť pomoc sociálne slabším skupinám, dôchodcom a mladým rodinám?

Určite, máme na to samostatnú kapitolu. Títo občania sú, žiaľ, na hranici chudoby a treba to veľmi rýchlo riešiť.

Upriamim pozornosť aj na marginalizované komunity v osadách, tam stále pretrvávajú problémy. Akú tu vidíte úlohu štátu, aby pomohol týmto ľuďom a následne aj ďalším generáciám?

Marginalizované komunity treba riešiť osobitne. Tie problémy, ktoré tam sú, sa neriešia dlhé roky.

Nie je úlohou štátu, aby sociálnymi dávkami pomáhal týmto občanom a oni nemali záujem pracovať. V prvom rade treba vytvoriť podmienky, aby občania z týchto osád pracovali. A na to je potrebné, aby sme naštartovali niektoré veci.

Poľnohospodárstvo máme úplne rozsypané, to treba dať do poriadku. Jednoducho, treba vyčistiť lesy. Dosadiť lesy, to, čo sa vyrúbalo. Treba spraviť poriadok s našimi vodnými tokmi, máme veľa povodní na Slovensku preto, že neudržiavame tieto veci.

Justíciou otriasli v uplynulých rokoch viaceré medializované prípady. Aké kroky treba prijať na úplné odpolitizovanie? A nielen súdov, ale aj polície a prokuratúry?

My si myslíme, že je absolútne nesprávne, aby vedúci týchto organizácií boli volení parlamentom. To treba úplne odpolitizovať. A ten systém odpolitizovania môže byť veľmi jednoduchý. Napríklad právnici, sudcovia a tak ďalej, by mali zo svojich stredov navrhovať kandidátov a ministerstvo by malo týchto kandidátov potom prerokovať, schváliť a tak ďalej.

Podľa nášho názoru by nemali byť žiadne volebné obdobia. Kto to jednoducho nerobí dobre, tak musí zo svojej funkcie ísť preč. Ak to robí dobre, pokiaľ sú nejaké malé priestupky, tak by sme to asi riešili územnou rotáciou. Títo ľudia by boli presunutí, trebárs na iný súd.

Ukrajina už viac ako rok a pol čelí ruskej vojenskej agresii. Plánuje vaša strana pokračovať v pomoci našim východným susedom?

Ukrajina, ako taká, je súčasťou vojny, ale táto vojna vznikla podľa nášho názoru ešte pred rokom 2014. O histórii sa mlčí. Tá vojna je zastupiteľská. Ja som presvedčený o tom, že keby bol prezident Trump, tak tá vojna by nikdy nevznikla.

Nás veľmi mrzí, že slovanské národy sú medzi sebou vo vojne. História hovorí o tom, že pokiaľ slovanské národy boli spolu a držali spolu, tak nikdy neboli porazené. To je jedna vec a druhá vec je, že asi bude treba trošku prehodnotiť aj tú pomoc.

V prvom rade máme názor, že je potrebné pomáhať vlastným občanom, potom občanom iného štátu. Sme za solidaritu, ale nemôžeme trpieť zneužívanie toho systému. Vidíme to v Bratislave na uliciach. Sú tu mladí ľudia, ktorí chodia na veľmi drahých autách a tak ďalej. Čiže to asi nie sú tí, ktorým by sme mali pomáhať.

Ak by ste boli vo vláde, čo by urobila vaša strana, ak by ste mohli vyjednávať o mieri na Ukrajine?

Určite politickou cestou jednaním by bolo treba tento konflikt usporiadať a čím skôr, tým lepšie.

Ako vníma vaša strana Slovensko a jeho zahranično-politické priority?

Zahranično-politické dianie Slovenska, si myslím, že nie je tak orientované, ako by mala byť predstava občanov. Je treba posilniť identitu a suverenitu slovenského štátu. Myslím si, že do Vyšehradskej štvorky (V4) by bolo treba prijať Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, prípadne Bulharsko a Rumunsko, aby sme vytvorili väčší tlak na Európsku úniu a na Európsku radu a jednoducho, aby to bolo opäť sústredenie národných štátov a nie politická organizácia.

Na Slovensku dlhodobo pretrvávajú problémy v zdravotníctve. Ak by ste dostali tento rezort, čo by ste urobili, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta?

V zdravotníctve je veľmi veľa problémov. A tie problémy sa nesú tridsať rokov. Boli tu všelijaké špekulácie s privatizáciou zdravotníctva a tak ďalej. My zastávame názor, že nám postačuje jedna zdravotná poisťovňa. Že netreba, aby sa na zdraví zarábalo. Jednoducho, zdravotné poisťovne vytvárali zisk. Potrebujeme, aby sme zamestnali ľudí, ktorí skončia vysoké školy a budú ochotní zostať tu a nie, aby sme ich vychovávali pre zahraničie.

Stabilizácia lekárov končiacich vysoké školy sa dá zabezpečiť najlepšie asi tým, že tu dostanú také komunálne byty ako kedysi, ktoré ich viazali k tomu, aby boli na Slovensku a neodchádzali preč. Druhá vec je tá, že umožníme, aby si založili rodinu, aby žili na Slovensku.

Poďme sa pozrieť aj na ekonomiku. Výrazne vzrástol dlh verejných financií. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať opatrenia pre konsolidáciu. Aká je predstava vašej strany?

Túto otázku sme riešili. Jednoducho, treba spraviť jednu osobitnú komisiu. Buď pri vláde alebo pri ministerstve financií, ktorá bude sledovať príjmy do verejných financií a výdaje v momente, keď bude nejaký problém, tak musí avizovať predsedovi vlády, prípadne predsedovi parlamentu, prezidentovi, že s tým treba urobiť opatrenia. Nemôže sa to takto pustiť. Máme vypracované možnosti, kde sa dá ušetriť a vychádza nám to, že ročne by Slovenská republika vedela pri normálnom správnom hospodárení získať dve miliardy eur.

Čo vám je bližšie pre zlepšenie stavu verejných financií, zvyšovanie daní alebo šetrenie na výdavkoch štátu?

Šetrenie na výdavkoch štátu.

Podnikatelia upozorňujú, že v niektorých odvetviach klesá konkurencieschopnosť Slovenska. Čo by ste urobili, aby sa zlepšilo podnikateľské prostredie?

Konkurencieschopnosť Slovenska treba zlepšiť tým, že umožníme, aby naši podnikatelia a zahraniční podnikatelia mali rovnaké podmienky. Nedá sa dávať daňové prázdniny a konkurovať a tak ďalej. To znamená, že jednoznačne treba pomôcť našim podnikateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko