Na hlavný obsah

Vo Švédsku sa dvihla vlna násilia, ktorá si vyžiadala obete. Premiér si predvolal vedenie tamojšej armády a polície

V krajine vyčíňajú gangy.

Vo Švédsku sa dvihla vlna násilia, ktorá si vyžiadala obete. Premiér si predvolal vedenie tamojšej armády a polície
Švédska polícia stojí na mieste silného výbuchu, ktorý nastal počas nepokojov. Foto: TASR/AP

Švédsky premiér Ulf Kristersson si vo štvrtok (28.9.) predvolal vedenie tamojšej armády i polície v snahe zastaviť vyčíňanie kriminálnych gangov po vlne násilia, ktoré si v krajine iba v priebehu septembra vyžiadalo najmenej 11 obetí na životoch. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pri separátnych streľbách v hlavnom meste Štokholm zahynuli v stredu (27.9.) dvaja ľudia, kým vo štvrtkových skorých ranných hodinách zomrela mladá žena po výbuchu domu v meste Uppsala.

„Pre Švédsko sú to ťažké časy. Dvadsaťpäťročná žena sa minulú noc ako zvyčajne uložila na spánok, už sa však nikdy nezobudila,“ uviedol premiér Kristersson v zriedkavom televíznom prejave k národu. „Budeme na gangy poľovať, porazíme gangy,“ dodal.

Kristersson vytvoril stredopravicovú menšinovú vládu po minuloročných voľbách s podporou populistických a protiimigrantských Švédskych demokratov (SD), čím sa skončilo osemročné vládnutie pod vedením sociálnych demokratov, pripomína Reuters.

Jeho koalícia vyhrala voľby sčasti práve vďaka sľubom vykoreniť rastúce násilie zo strany gangov. Koalícia v tejto súvislosti skutočne spustila sériu iniciatív vrátane väčších právomocí pre políciu a prísnejších trestov pre zločiny spojené so zbraňami.

Premiér viní predchádzajúce vlády

Opatrenia sa napriek tomu stále neukázali ako efektívne, premiér však zo zodpovednosti viní prechádzajúce vlády. „Doviedla nás sem nezodpovedná migračná politika a neúspešná integrácia,“ podotkol.

Švédska polícia odhaduje, že zhruba 30 000 ľudí v krajine je priamo zapojených do zločineckých aktivít gangov, alebo na ne majú väzby. Násilie sa navyše z prostredia veľkých miest rozšírilo aj do menších miest, kde boli násilné trestné činy predtým zriedkavé.

V dôsledku jedenástich zastrelených obetí na životoch je september najkrvavejším mesiacom v krajine od decembra 2019, píše Reuters. „Zločinecké konflikty v Švédsku sú závažnou hrozbou pre bezpečnosť krajiny,“ uviedol vo vyhlásení švédsky národný policajný komisár Anders Thornberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet