Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Cesta k informáciám

Voličom poslúži web, týždeň pred voľbami aj infolinka.

Volebná abeceda: Cesta k informáciám
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Kde môžu voliči nájsť zoznamy kandidátov či iné informácie o blížiacich sa predčasných parlamentných voľbách? Aj na to odpovie ďalšia téma Volebnej abecedy s názvom Cesta k informáciám.

Zoznamy zaregistrovaných kandidátov by mali mať voliči už vo svojich schránkach. Posielali ich obce.

Informácie k blížiacim sa voľbám nájdu voliči aj na webovej stránke ministerstva vnútra. Kompletný prehľad o kandidátoch politických strán pripravil aj Štatistický úrad na internetovej stránke volbysr.sk

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Týždeň pred voľbami, budú voličom na otázky odpovedať aj pracovníci infolinky. Fungovať budú na dvoch telefónnych číslach. Ministerstvo vnútra ich zverejní do 23. septembra.

„Pokiaľ volič zistí nejakú skutočnosť, ak by vo volebný deň zistil nejaké nevhodné správanie v rozpore so zákonom, môže buď upovedomiť predsedu okrskovej volebnej komisie, alebo volebnú komisiu vyššieho stupňa, alebo štátnu komisiu pre voľby,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Ak bude mať volič počas volebného dňa podozrenie zo spáchania trestného činu, mal by skutok oznámiť orgánom činným v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko