Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Bariéry vo volebných miestnostiach

Voliči sa často stretávajú s bariérami už pri vstupe do volebných miestností.

Volebná abeceda: Bariéry vo volebných miestnostiach
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Volebné miestnosti v niektorých budovách nie sú prispôsobené ľuďom, ktorí majú problém s pohybom. Na to, ako môžu voliči v takom prípade odovzdať hlas, odpovie ďalšia téma Volebnej abecedy – Bariéry vo volebných miestnostiach.

Voliči sa často stretávajú s bariérami už pri vstupe do volebných miestností. V mnohých prípadoch musia zdolať aj niekoľko desiatok schodov.

Ak nie je v budove výťah, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím odporúča zabezpečiť schody nájazdovou rampou.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Ľudia na invalidnom vozíku môžu mať problém aj s prechodom cez úzke dvere a s pohybom v malých miestnostiach.

Ak budovy, v ktorých sú volebné miestnosti, nebudú napriek odporúčaniam spĺňať kritériá bezbariérovosti, voliči môžu požiadať volebnú komisiu o prenosnú schránku.

„Na takéto účely navrhuje komisárka pre osoby so ZŤP samosprávam to, aby zabezpečili dobrovoľníkov, napríklad z radov študentov, ktorí by mohli byť asistentmi alebo komunikátormi medzi okrskovou komisiou a ľuďmi so ZŤP. Aby v prípade, keď takýto človek príde, mohol požiadať dobrovoľníkov o pomoc,“ uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

Ak ľudia so zdravotným postihnutím nemôžu prísť do volebnej miestnosti, volebná komisia príde za nimi domov s prenosnou schránkou. O ňu môžu komisiu požiadať aj v deň volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko