Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Noví voliči

Už o desať dní mnohí Slováci pristúpia k volebným urnám po prvý raz.

Volebná abeceda: Noví voliči
Na ilustračnej snímke prvovolič Marián vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Už o desať dní mnohí Slováci pristúpia k volebným urnám po prvý raz. Noví voliči vo volebných miestnostiach alebo prvovoliči je ďalšia téma Volebnej abecedy.

Voľby do Národnej rady (NR) SR sa budú konať 30. septembra. Právo voliť majú všetci občania, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšia 18 rokov. „Prvýkrát dostali možnosť voliť do NR SR. Mali by sa v každom prípade zúčastniť volieb, pretože ovplyvňujú svoju budúcnosť,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Pozrite si ďalšiu časť zo série Volebnej abecedy:

K volebným urnám prídu prvovoliči rovnako ako ostatní voliči, teda s občianskym preukazom.

Voliť môžu len vo svojom volebnom okrsku. V prípade, že sa prvovolič nachádza mimo miesta svojho trvalého bydliska, volebnej komisii odovzdá hlasovací preukaz. Ten si môžu voliči prevziať už len osobne, a to do 29. septembra na úrade.

Prvovoliči si od komisie prevezmú 25 hlasovacích lístkov s názvami politických strán, hnutí a koalície.

Do obálky smú vložiť jeden hlasovací lístok. Môžu tiež zakrúžkovať štyri poradové čísla kandidátov. Udelia im takzvané prednostné hlasy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko