Na hlavný obsah

Volebný model NMS: Progresívne Slovensko predbehlo Smer-SD, do parlamentu by sa dostalo aj OĽANO

Do NR SR by sa dostalo deväť subjektov.

Volebný model NMS: Progresívne Slovensko predbehlo Smer-SD, do parlamentu by sa dostalo aj OĽANO
Predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Foto: SITA/Jana Birošová

Progresívne Slovensko (PS) sa prvýkrát umiestnilo na čele rebríčka miery volebných preferencií. V druhom septembrovom volebnom modeli agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník SME PS získalo podporu 19,7 percenta.

Ako druhá sa umiestnila strana Roberta Fica Smer-SD so ziskom 19,4 percenta hlasov. Hlas-SD Petra Pellegriniho si udržala tretie miesto s podporou 10,5 percenta respondentov. Podľa prieskumu by sa do parlamentu dostala aj trojkoalícia OĽANO/Kresťanská únia/Za ľudí. Získala by 9,5-precentnú podporu.

Kreslá v Národnej rade (NR) SR by získali ale aj Republika (9,5 percenta), SaS (5,7 percenta) či SNS (5,4 percenta). Doplnili by ich kandidáti KDH, ktorí by sa do NR SR dostali s podporou 5,4 percenta voličov, aj Sme rodina, ktorú by podľa prieskumu podporilo 5,2 percenta voličov.

Pred bránami parlamentu sa ocitla Aliancia-Szövetség, ktorú by podporilo 3,1 percenta respondentov. Demokrati by získali podľa NMS 2,3 percenta hlasov, ĽSNS 1,8 percenta a Modrí, Most-Híd 1,1 percenta. Ostatné strany by získali menej ako jedno percento.

Agentúra NMS Market Research Slovakia realizovala prieskum pre denník SME od 21. do 24. septembra 2023 na vzorke 1 411 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko