Na hlavný obsah

Posledná debata môže rozhodnúť. Takto sa vyvíjali preferencie PS, Smeru a Hlasu

Medzi diskutujúcimi bude pravdepodobne budúci premiér SR.

Posledná debata môže rozhodnúť. Takto sa vyvíjali preferencie PS, Smeru a Hlasu
Zľava Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: RTVS

Hosťami poslednej diskusie RTVS a zároveň finálnej a predvolebnej debaty vysielanej na slovenskom televíznom trhu budú lídri troch strán, ktoré sa dlhodobo držia na popredných priečka predvolebných prieskumov rôznych agentúr. Pravdepodobne preto pôjde o diskusiu politikov, medzi ktorými bude aj budúci slovenský premiér.

Preferencie strán Roberta Fica – Smer-SD, Michala Šimečku – Progresívne Slovensko (PS) a Petra Pellegriniho – Hlas-SD sa za posledného pol roka vyvíjali rôzne. Kým Smer viac-menej o voličov neprichádzal a držal si stabilnú voličskú obec, to isté nemôže povedať Hlas. Pri ňom ide o dlhodobý pokles. PS sa naopak teší úspechu, nakoľko od leta jeho preferencie rástli.

I keď sa Smer dlhodobo drží na čele prieskumov, PS ho v septembrovom prieskume agentúry MEDIAN SK dorovnal. Obe strany vtedy získali podporu 17,8 percenta voličov.

V apríli sa preferencie Hlasu približovali k úrovni podpory Smeru. Rozdiel medzi týmito stranami bol vtedy 0,4 percenta. Práve po apríli začalo Hlas atakovať PS. V júli ho progresívci predbehli a odvtedy sa v preferenciách držia pred stranou Petra Pellegriniho a rozdiel sa zväčšuje. Pri septembrovom prieskume viedlo PS pred Hlasom o 8,4 percenta.

Pokles strany Hlas môže podľa politológa Petra Spáča pokračovať, no nemusí. Mohol by však nastať scenár, kedy by Hlas už nebol v pozícii, kedy by mohol ovplyvniť ako by mohla vyzerať povolebná koalícia. "Hlas možno bude viac-menej do počtu a bude rád, že ho niekto prizve do spolupráce," okomentoval.

Čo sa týka témy povolebnej spolupráce týchto troch politických subjektov, PS dlhodobo odmieta spoluprácu so stranou Roberta Fica. Pellegrini uviedol, že je ideologicky bližšie k Smeru, avšak spoluprácu s PS úplne nevylúčil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko