Na hlavný obsah

Z Prahy a Brna vypravia volebný vlak. Zadarmo odvezie ľudí na Slovensko, aby sa mohli zúčastniť volieb

Dopravu zorganizovali mimovládne organizácie.

Z Prahy a Brna vypravia volebný vlak. Zadarmo odvezie ľudí na Slovensko, aby sa mohli zúčastniť volieb
Ilustračná snímka vlaku. Foto: RTVS

Z Prahy a z Brna v piatok (29. 9.) vyrazí takzvaný volebný vlak. Súpravy zadarmo odvezú na Slovensko ľudí, ktorí žijú v zahraničí a chcú sa zúčastniť na voľbách.

Vlak z Prahy vyráža o 12.00 h a z Brna o 19.00 h. Volebný vlak je súčasťou kampane viacerých mimovládnych organizácií, ktorá dostala názov Nestrať svoj hlas! Organizátorom išlo najmä o to, aby motivovali čo najviac mladých ľudí prísť na Slovensko a zúčastniť sa parlamentných volieb.

Vlaky sú určené primárne pre študentov, ktorí študujú v Prahe a v Brne, ale pred voľbami im začal semester. Na jazdu sa už zaregistrovalo zhruba 1 200 ľudí, z ktorých približne polovicu tvoria naozaj študenti.

„Mnohým slovenským študentom, ktorí študujú v Česku, začína semester týždeň pred voľbami. Pre mnohých z nich nemusí byť finančne jednoduché prísť na víkend na Slovensko, aby sa volieb zúčastnili. Rozhodli sme sa im to uľahčiť. Hlas každého občana by mal byť vo voľbách vypočutý a každý by mal mať možnosť zúčastniť sa ich,“ vysvetlil Marek Mach.

Zvažovali viacero možností trás, ale Bratislava im prišla ako logisticky najvýhodnejšia konečná stanica. „Prakticky všetci študenti majú možnosť cestovať po Slovensku zadarmo. Preto sme považovali za najdôležitejšie pomôcť im dopraviť sa zadarmo do Bratislavy, odkiaľ sa už vedia dopraviť domov bezplatne,“ dodal.

Štyri neziskové organizácie prenajali vlaky od Železničnej spoločnosti Slovensko a financovali to z peňazí vyzbieraných pomocou takzvaného crowdfundingu, teda verejnej zbierky. Do zbierky môžu prispieť aj tí, ktorí vlakom cestovať nechcú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet