Na hlavný obsah

Zákaz parkovania na chodníkoch začína platiť od polnoci. Samosprávy prichystali rôzne opatrenia

Na niektorých miestach sa bude dať parkovať aj naďalej.

Zákaz parkovania na chodníkoch začína platiť od polnoci. Samosprávy prichystali rôzne opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od nedele (1. 10.) sa parkovanie na chodníkoch zakáže. Začne platiť novela zákona o cestnej premávke. Mestá a obce už mesiace pripravujú rôzne opatrenia, aby sa na niektorých chodníkoch dalo parkovať i naďalej. Aj v hlavnom meste si maľovanie dopravných značení nechali na poslednú chvíľu.

Úpravy dopravného značenia sú v plnom prúde aj v bratislavskom Ružinove. Napríklad na tomto chodníku sa parkovať bude dať aj naďalej, a to vďaka zvislému aj vodorovnému dopravnému značeniu.

„Jednoznačne určíme, kde vodič môže parkovať. Pokiaľ značením je určené, že parkovať môže na chodníku, je to nadriadené všeobecnej úprave pravidiel cestnej premávky,“ vysvetlil dopravný inžinier pre Ružinov Marián Horváth.

Novele zákona o cestnej premávke sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Tam, kde to šírkové pomery umožňovali alebo kde sme vyhodnotili kritériá ako blízkosť dôležitých inštitúcií, ako napríklad školy, škôlky, nemocnice, prípadne tam, kde neprichádzalo ku kolíziám s chodcami, respektíve zostal dostatočný priestor aj pre chodcov, sme sa snažili zlegalizovať parkovanie dopravným značením,“ priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Rovnako k tomu pristupovali aj bratislavské mestské časti, pretože väčšina komunikácií je v ich správe a nie pod magistrátom. Parkovanie na chodníkoch však navzájom koordinujú.

V Bratislave budú najprv miernejšie postihy

Od nedele teda zaparkujete už iba na takých chodníkoch, kde to dovolí dopravná značka. Inak vám hrozí pokuta. Keďže sa politika parkovania na chodníkoch mení po takmer 15 rokoch, Bratislava chce dať vodičom čas, aby si na zmenu zvykli.

„V prvých týždňoch budeme k vodičom, ktorí teda ponechajú svoje vozidlá na chodníkoch, pristupovať miernejšie. To sa však nebude, samozrejme, vzťahovať na situácie, ako napríklad, keď vodič neponechá dostatočný priestor na chodníku pre chodcov,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

„Alebo v situáciách, kde je parkovanie tesne pred priechodom pre chodcov alebo podobne, tam bude polícia nekompromisná a bude to riešiť normálnymi pokutami,“ dodal Bubla.

Za takýto priestupok sa pohybujú vo výške od 50 do 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko